Alimentele care dau un restart organismului. Minunea din condimente și nu doar atât!

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Este reconfortant să credem că există un singur superaliment sau supliment care ne poate supraîncărca imunitatea și ne poate rezolva toate problemele de sănătate. Dar, în realitate, este mult mai complicat decât atât.

Este cu siguranță adevărat că anumite vitamine pot oferi un impuls sistemului nostru imunitar, dar în același timp, corpurile noastre sunt mașini complexe cu nevoi sofisticate. Respectarea unei diete sănătoase și echilibrate poate fi mult mai benefică pentru sănătatea noastră decât suplimentele de vitamine. 

Fructe

Anumite fructe pot avea proprietăți imunoprotectoare mai puternice decât altele. Citricele, precum portocalele, lămâile și limele, sunt un exemplu perfect de alimente care pot stimula sistemul imunitar. Sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C, un nutrient folosit în mod obișnuit pentru a trata infecțiile virale și bacteriene. Dar acesta nu este singurul compus care le face atât de eficiente. 

O altă familie de fructe care s-a dovedit că promovează un sistem imunitar mai sănătos sunt fructele de pădure. Studii multiple au arătat că fructele de pădure conțin proprietăți antioxidante, antimutagene, antimicrobiene, antiinflamatorii și neuroprotectoare.

Legume

Dacă doriți să vă întăriți sistemul imunitar, una dintre cele mai bune modalități este să includeți mai multe legume în dietă. La fel ca fructele, acest grup de alimente oferă o doză mare de vitamine, minerale și fitonutrienți. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre și prebiotice, compuși care hrănesc bacteriile bune care trăiesc în intestinul nostru. 

Ardeiul gras și ardeiul iute sunt o sursă excelentă de vitamina C, aproape la egalitate cu citricele. Conțin și un alcaloid numit capsaicin care are o valoare clinică potențială pentru ameliorarea durerii, prevenirea cancerului și pierderea în greutate.

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza, conopida și varza de Bruxelles, pot contribui, de asemenea, la un sistem imunitar mai puternic. Conțin niveluri ridicate de vitamina C și E, precum și compuși numiți glucozinolați. 

O atenție deosebită trebuie acordată și legumelor cu frunze verzi, cum ar fi varza, salata verde și spanacul. Spanacul este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase legume. 

Alimente fermentate

Multe alimente fermentate conțin tulpini de bacterii vii benefice, adesea denumite probiotice. Probioticele pot stimula funcția sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, reglarea producției de citokine proinflamatorii și creșterea numărului de globule albe, potrivit unui studiu din jurnalul Food Control (se deschide într-o filă nouă).

Condimentele

Condimentele sunt grozave pentru a crește aroma mâncărurilor, dar nu este singurul lucru pentru care sunt utile.

Potrivit unei analize publicate în Journal of Nutrition, usturoiul pare să stimuleze producția și să regleze funcționarea globulelor albe și imunoglobulinelor. Consumul regulat poate contribui la tratarea și prevenirea infecțiilor respiratorii, a ulcerului gastric și chiar a cancerului.

Ghimbirul, potrivit Jurnalului Internațional de Medicină Preventivă, are un puternic potențial antiinflamator, antioxidant și anticancer.

În plus, piperul negru poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar. Datorită proprietăților sale antibacteriene, este folosit de mult timp ca conservant alimentar. Conține un compus numit piperina, care, conform unei recenzii publicate în jurnalul Phytotherapy Research, prezintă numeroase beneficii pentru sănătate.

De asemenea, este bine să te asiguri că procesele tale de gătit nu distrug nutrienții care stimulează imunitatea. De exemplu, fructele și legumele sunt sensibile la căldură, așa că nu le gătiți prea mult. În schimb, rămâneți la abur și la procesare blândă. Potrivit unui articol publicat în Food Science and Biotechnology, fierberea, prăjirea și coacerea prelungite pot duce la niveluri reduse de vitamina C, A, D, E și K, precum și de minerale precum potasiu, magneziu, sodiu. si calciu. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel