7 obiceiuri care te scurg de energie. Află de ce te simți mereu obosit

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Deși energia scăzută poate fi un semn al unei probleme de sănătate, specialiștii avertizează că poate fi și rezultatul unor obiceiuri mai puțin benefice pentru organism. 

1. Bei prea multă cofeină


Deși cofeina și băuturile energizante pot spori starea de spirit, energia și vigilența timp de câteva ore, odată ce încetați să le consumați, este posibil ca organismul dvs. să cedeze mult mai rapid, spune Sanam Hafeez, PsyD , neuropsiholog din New York și profesor la Universitatea Columbia.


2. Petreci prea mult timp în fața ecranului 


Majoritatea oamenilor petrec prea mult timp uitându-se la un ecran, ceea ce poate provoca tulburări oculare, dureri de cap și oboseală generală.


Și lumina albastră poate avea un efect deosebit de negativ asupra calității somnului, adaugă Blatner. Ba mai mult, lumina albastră suprimă producția de melatonină a corpului tău, un hormon care afectează ritmurile circadiene, potrivit Harvard Health Publishing.


3. Nu bei suficientă apă


Credeți sau nu, deshidratarea poate fi motivul principal al lipsei de energie. 


„Toți sportivii știu că, pentru a continua să performeze cât mai bine, trebuie să fie bine hidratați, dar același lucru este valabil dacă vrem să performăm cât mai bine în timpul zilei noastre de muncă și să rămânem energici și concentrați”, spune Blatner.


4. Consumi prea multe alimente procesate


„Majoritatea alimentelor procesate conțin carbohidrați simpli, care conțin foarte mult zahăr și pot duce la senzația de lipsă de energie”, spune Blatner.


Într-adevăr, „consumul de zahăr și carbohidrați simpli poate provoca ceață și oboseală cerebrală”, adaugă Hafeez.


„În plus, corpul tău are nevoie de vitamine, minerale și substanțe nutritive pentru a funcționa la maxim, iar alimentele procesate nu au o nutriție optimă, energizantă”, spune Blatner.


5. Ești mult prea stresat


Persoanele stresate ar putea prezenta tensiune arterială crescută , oboseală musculară și dureri de cap, iar cu cât stresul durează mai mult, cu atât resursele corpului sunt epuizate, spune Hafeez.


6. Nu te odihnești suficient


„Somnul incoerent poate face ravagii asupra corpului dvs. și vă poate afecta starea de spirit, apetitul, memoria, vigilența, nivelul de energie, nivelurile de anxietate și chiar sistemul imunitar”, adaugă Hafeez.


7. Antrenamentele sportive fără perioadă de recuperare 


În timp ce exercițiile fizice sunt energizante, „dacă exagerați și nu aveți timp pentru a vă recupera, nu numai că riscați să vă răniți, ci vă veți simți lipsit de energie”, spune Blatner.


În plus față de oboseală, alte simptome ale antrenamentului excesiv includ senzația de depresie, anxietate sau iritabilitate, probleme cu somnul, lipsa motivației și îmbolnăvirea mai rapidă(printre altele), potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel