Vrei să trăiești mult și fericit? Câteva obiceiuri te pot ajuta să faci asta

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Jasmine Carter
Foto: pexels, Jasmine Carter

A trăi viața la maximum începe cu a acorda atenție corpului și minții tale.

Indiferent de ce obiective ai, pentru a le atinge este important sa ai obiceiuri sanatoase. Scopul nu este doar de a trăi mai mult, ci de a trăi mai bine. 

- Efectele pe termen lung ale obiceiurilor bune și proaste de sănătate sunt interzise. Pur și simplu, nu poți scăpa de trecutul tău – a spus pentru CNN Dr. William Roberts, profesor la Departamentul de Medicină de Familie și Sănătate Comunitară de la Universitatea din Minnesota.

”Un bun început pentru a rămâne sănătos este activitatea fizică și controalele regulate la medicul dumneavoastră”, spune consultantul CNN, dr. Leana Wen.

Acestea sunt câteva dintre obiceiurile pe care le poți adopta pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită:

Controale regulate

Tinerii au mai puține boli cronice decât persoanele în vârstă, dar prevenția este esențială.

– Dacă, de exemplu, ești predispus la diabet, există câțiva pași pe care îi poți lua pentru a preveni evoluția spre diabet – subliniază Wen.

De asemenea, controalele anuale vă permit dumneavoastră și medicului dumneavoastră să vă cunoașteți, a adăugat ea.

– Cel mai bun moment pentru a vizita un medic nu este atunci când ai deja simptome și ai nevoie de ajutor, ci ar trebui să stabilești o relație cât timp ești bine, astfel încât medicul să țină pasul cu sănătatea ta – spune Wen.

Activitate fizică regulată

Exercițiile fizice pot face lucruri incredibil de bune pentru corpul tău. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum diabetul, obezitatea, hipertensiunea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, potrivit Wen.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau chiar susținută pe săptămână, iar femeilor însărcinate cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice și de forță moderate.

Un indice de masă corporală sănătos

Indicele de masă corporală este o măsură a grăsimii corporale utilizată pentru a estima categoria de greutate a unei persoane și riscul potențial pentru probleme de sănătate, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Menținerea unui indice de masă corporală sănătos îți poate prelungi viața cu un deceniu, a constatat un studiu din 2018 și, de asemenea, poate reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului. Activitatea fizică regulată și o dietă sănătoasă vă pot ajuta în acest sens.


Dieta sănătoasă

Consumul mai multor fructe și legume oferă mai mulți antioxidanți, spune Goldberg.

- Oxidarea este un semn de stres în corpul nostru și poate duce la modificări ale acumulării de placă în artere și vene. La fel, oxidarea este asociată cu îmbătrânirea – spune Goldberg.

De asemenea, vă puteți prelungi viața mâncând mai puțină carne roșie și procesată și mai multe fructe, legume, linte, cereale integrale și nuci. Potențialele beneficii sunt extrem de puternice dacă începi tânăr, femeile care au început să fie atenți la alimentație încă de la vârsta de 20 de ani și-ar putea prelungi speranța de viață cu mai mult de 10 ani, în timp ce bărbații care încep la aceeași vârstă și-ar putea prelungi speranța de viață cu 13 ani.

În timpul unei mese, cel puțin jumătate din farfurie ar trebui să fie compusă din legume, a spus Goldberg. De asemenea, important nu este doar ceea ce este pe mâncare, ci și modul în care o prepari, a adăugat ea.

- Deci, coacerea și gătitul este mai bună decât prăjirea - a subliniat ea.

Acordați atenție sănătății mintale

- Sănătatea mintală este adesea lăsată deoparte și se acordă mai multă atenție sănătății fizice. Cu toate acestea, sănătatea mintală contribuie de fapt foarte mult la sănătatea și bunăstarea generală, spune Wen.

În ultimii câțiva ani, cu toții am experimentat stres și anxietate, iar acestea pot afecta tensiunea arterială, somnul, dieta, consumul de alcool.

A lua doar 15 minute pentru un pic de igienă mentală îți poate face viața mai ușoară, spun experții. Încearcă să respiri adânc după trezire, mergi la plimbare, ține un jurnal și ia o pauză de pe ecran. Beneficiile acestor practici de mindfulness duc la niveluri mai scăzute de cortizol, hormonul stresului asociat cu complicațiile de sănătate. Capacitatea de a regla mai bine emoțiile, care poate fi obținută prin meditație, este asociată cu rezistența sănătății la bătrânețe.
Somn de calitate

- Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au niveluri mai ridicate de hormoni de stres, zahăr din sânge și tensiune arterială - a spus Goldberg.

Puteți îmbunătăți calitatea și cantitatea somnului cu exerciții fizice regulate și o bună igienă a somnului. Păstrează-ți dormitorul întunecat, liniștit și răcoros noaptea și folosește-l numai pentru dormit și sex.


Evitați alcoolul

- Multă vreme, alcoolul a fost asociat cu o inimă mai sănătoasă. Cu toate acestea, cantitățile mari de alcool pot fi o toxină directă pentru mușchiul inimii și pot duce la insuficiență cardiacă. Și, de asemenea, crește nivelul zahărului din sânge și provoacă creșterea în greutate - subliniază Goldberg.

Evitarea consumului excesiv de alcool poate adăuga cel puțin câțiva ani vieții prin reducerea riscului de diabet, boli cardiovasculare, cancer și alte boli cronice, potrivit unui studiu din 2020.


Fumatul

- Fumatul este un factor de risc major care crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, nu doar cancerul pulmonar, ci și al altora, precum cancerul de sân. De asemenea, crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte afecțiuni care scurtează viața - spune Wen.

Indiferent de vârstă, renunțarea la fumat este întotdeauna o decizie bună.

Construiți relații puternice

Relațiile apropiate și de calitate adaugă fericire în viața noastră și reduc stresul, au spus experții. Studiile au arătat că oamenii care au relații de calitate cu familia, prietenii și comunitatea au mai puține probleme de sănătate, trăiesc mai mult și sunt mai puțin deprimați și experimentează mai puțin declin cognitiv mai târziu în viață, potrivit Harvard Health.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel