Deficit de vitamina D, forme GRAVE de COVID: Risc de 14 ori mai MARE. Legătura descoperită acum

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Deficitul de vitamina D poate duce la forme GRAVE de COVID: Risc de 14 ori mai MARE. Legătura descoperită acum / Foto: pexels, Polina Tankilevitch
Deficitul de vitamina D poate duce la forme GRAVE de COVID: Risc de 14 ori mai MARE. Legătura descoperită acum / Foto: pexels, Polina Tankilevitch

Deficitul de vitamina D în organism și riscul de a face o formă gravă de COVID este în continuare un subiect foarte dezbătut.

Beneficiile vitaminei D împotriva COVID-19 ar fi mai mult decât un mit. Cercetătorii israelieni de la Universitatea Bar-Ilan au prezentat, împreună cu o echipă medicală din cadrul Centrului Medical Galileea, noi date prin care au demonstrat o corelație evidentă deficit de vitamina D - rata mortalității și forme grave de COVID-19.

Rezultatele cercetătorilor sunt cu atât mai relevante, cu cât aceștia au evaluat și cantitatea de vitamina D, prezentă organism înainte de a fi infectați, ceea ce conduce la rezultate mult mai precise comparativ cu cele care măsoară nivelul de vitamina D începând cu momentul internării în spital, scrie publicația de specialitate EurekAlert.

Potrivit studiilor precedente, prezența infecției în organism poate reduce nivelul de vitamina D, așa că cercetătorii au decis să verifice în fișele medicale ale pacienților pozitivi cu COVID care era nivelul de vitamina D în perioada de dinaintea infectării. La experiment au participat 1.176 de pacienți.

Astfel, examinând fișele medicale vechi de până la 2 ani înainte de apariția bolii COVID-19, cercetătorii au reușit să demonstreze încă o dată că deficiența de vitamina D este un factor de risc, care este corelat cu formele grave de COVID-19. 

 

Risc de 14 ori mai mare

Pe lângă rolul său important în sănătatea oaselor, vitamina D este asociată cu beneficii în bolile autoimune, cardiovasculare și respiratorii.

Odată cu debutul pandemiei de COVID-19, medicii au început să-l prescrie mai frecvent pentru a preveni infecția, deoarece joacă un rol important în stimularea răspunsului imunitar. 

Citește și: Măștile FFP2. Ce poate fi făcut pentru a le refolosi de 25 de ori. Cercetătorii au găsit o soluție

Studiul arată că pacienții cu deficit de vitamina D (sub 20 ng/ml) sunt de 14 ori mai expuși riscului de a avea o evoluție severă a COVID-19 față de pacienții cu niveluri normale de ( peste 40 ng/ml).

Riscul de a muri de COVID este și el mult mai ridicat la cei cu deficit de vitamina D: rata mortalității la cei cu carență de vitamina D a fost de 25,6%, comparativ cu o rată de 2,3%, la cei cu nivel normal de vitamina D.

”Aceasta înseamnă că nivelurile scăzute de vitamina D contribuie în mod semnificativ la severitatea și mortalitatea COVID-19”, au concluzionat autorii.

Alte studii au arătat că nivelurile optime de vitamina D reduc riscul de cancer intestinal cu 50%, iar o deficiență dublează șansele de a dezvolta boli cardiovasculare.

Trebuie spus că studiul se află încă în stadiul de Peer-Review, o evaluare colegială, în cadrul comunității științifice, pentru a se confirma dacă procesul și rezultatele studiului sunt valide.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel