Măștile FFP2. Ce poate fi făcut pentru a le refolosi de 25 de ori. Cercetătorii au găsit o soluție

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Cercetătorii de la MIT, împreună cu o echipă de specialiști din Israel, au găsit o soluție care să dezinfecteze eficient măștile de tip FFP2.

Reprezentanții echipei de cercetare susțin că metoda găsită de aceștia poate fi aplicată pentru măștile tip FFP2, dar și pentru cele tip N95, similare cu primele, aprobate doar în Statele Unite.

Dacă la început pandemia de coronavirus a lovit serviciile de sănătate din foarte multe țări, iar măștile medicale erau insuficiente chiar și în spitale, pentru medicii și asistente, acum echipamentele de protecție pentru nas și gură se găsesc în orice magazin la prețuri mai mici decât în 2020. Totuși, pentru a evita risipa de materiale plastice, specialiști recomandă reutilizarea măștilor medicale după o corectă decontaminare a acestora.

În acest sens echipa de cercetători a Institutului Medical Israelian, Beth Israel Deaconess Medical Center și MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Statele Unite au găsit o metodă care ar permite reutilizarea măștilor de tip FFP2 de până la 25 de ori. Cuvântul cheie este peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată.

Echipa mixtă de cercetători au căutat o soluție rapidă pentru dezinfectarea măștilor FFP2, astfel încât acestea să poată fi repurtate de mai multe ori. Cercetarea s-a limitat doar la acest tip de mască, iar masca chirurgicală simplă nu a fost luată în considerare, scrie Iflscience.

Studiul a concluzionat că măștile ar trebui dezinfectate prin pulverizarea peroxidului de hidrogen pe suprafața acestora.

Potrivit experților, procedura poate fi efectuată de până la 25 de ori, mărind și mai mult durata de viață a unei astfel de măști de față de tip FFP2.

Citește și: BILANȚ COVID. Record absolut de infectări. Numărul deceselor s-a DUBLAT pe 26 ianuarie

Bill Gates: Omenirea s-ar putea confrunta cu un virus și mai distructiv

Potrivit studiului, pulverizarea cu apă oxigenată nu ar afecta structura și capacitatea măștii de a filtra eficient, dar că o decizie finală privind utilitatea aplicării soluției ”necesită o coordonare interdisciplinară riguroasă”.

Autorii studiului, care și-au publicat concluziile în  American Journal of Infection Control , spun că metoda este prietenoasă cu mediul, întrucât nu generează atât de multe deșeuri.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel