Uleiul de lavandă, efecte surprinzătoare asupra sistemul neuronal. Benefic pentru anxietate și insomnie

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @bondvit90
FOTO: Freepik @bondvit90

Uleiul de lavandă reduce stresul oxidativ și îmbunătățește funcțiile cerebrale. Este un potențial tratament pentru boala Alzheimer.

Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai răspândite tipuri de uleiuri esențiale din lume, fiind folosit în aromoterapie pentru beneficiile sale asupra sănătății. De asemenea, uleiul de lavandă este eficient pentru reducerea anxietății și a stresului.

Uleiul de lavandă, beneficii pentru sănătate

Gestionarea anxietății

Uleiul esențial de lavandă poate ușura simptomele anxietății, deși modul și motivul în care realizează acest lucru este încă în discuții. Un studiu a raportat că inhalarea lavandei a redus sentimentele de anxietate în următoarele situații:

- anxietatea preoperatorie

- îndepărtarea tubului toracic

- proceduri cosmetice

- spitalizare în secțiile de terapie intensivă.

Un alt studiu a arătat că femeilor aflate în depresia postapartum le-a scăzut nivelul de anxietate după ce au folosit un amestec de uleiuri esențiale de lavandă și trandafir, timp de o lună, de câte două ori pe săptămână. Mai mult decât atât, folosirea uleiului de lavandă are efect de calmare fără a avea reacții adverse precum sedarea, dependența, toleranța sau sevrajul.

Sprijină funcțiile creierului, preventiv în boala Alzheimer

Beneficiile neurologice ale uleiului de lavandă nu se opresc doar la capacitatea sa de a trata depresia și de a stimula starea de spirit.

Cercetările arată, de asemenea, ca lavanda servește ca un potențial tratament natural preventiv sau de ameliorare pentru bolile degenerative neurologice, cum este Alzheimer.

Studiile efectuate până în prezent arată că inhalarea vaporilor uleiului de lavandă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al creierului și la îmbunătățirea tulburărilor cognitive.

Remediu pentru insomnie

Nimic nu pare mai potrivit pentru inducerea stării de somn precum utilizarea uleiurilor esențiale. Studiile au arătat că inhalarea uleiurilor esențiale, inclusiv cel de lavandă, poate fi o alternativă sigură la medicamentele administrate pentru tulburările de somn ușoare până la moderate.

Vindecarea rănilor

Folosirea uleiului esențial de lavandă poate favoriza vindecare rănilor. Acesta accelerează rata de vindecare, creșterea colagenului, cel care menține elasticitatea pielii și sănătatea articulațiilor, și îmbunătățește activitatea proteinelor implicate în reconstrucția țesuturilor, notează WebMD.

 De altfel, florile de lavandă ținute în alcool se puteau folosi sub formă de cataplasmă pentru alinarea durerilor din căzături și vânătăile, precum și vindecarea rănilor și arsurilor.

Uleiul de lavandă, efecte adverse și contraindicații 

Ca orice ulei esențial și cel de lavandă poate avea o serie de efecte adverse, astfel că trebuie atenție când este folosit.

Uleiul de lavandă poate provoca iritații ale pielii sau o reacție alergică la unele persoane. Astfel, dacă aveți greață, vărsături sau dureri de cap după ce ați folosit lavanda, opriți imediat utilizare.

Deoarece consumul de ulei esențial de lavandă poate avea efecte nocive, acest remediu nu trebuie ingerat decât sub supraveghere medicală.

Utilizarea uleiului de lavandă este contraindicată în cazul următoarelor boli sau patologii:

- intestin iritabil sau sindromul intestinului iritabil

- boala Crohn

- anumite boli neurologice severe

- boli hepatice.

De asemenea, nu este recomandată folosirea uleiului de lavandă în timpul sarcinii și alăptării, în timp ce copiilor se administrează doar cu permisiunea medicului.

Vezi și: Cum te ajută spălatul vaselor să rămâi sănătos

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel