Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în dormitor, pentru a avea un somn bun

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Găsirea temperaturii ideale pentru a obține un somn optim poate fi o provocare, mai ales dacă aveți aer centralizat sau dacă locuiți cu mai multe persoane cu nevoi diferite de temperatură.

Unii dintre noi au nevoie de aer condiționat pentru a adormi, în timp ce altora le place ca temperatura din dormitor să fie ridicată pentru a se odihni bine. Chiar și după ce ați adormit, temperatura camerei vă poate afecta foarte mult calitatea somnului. Cu o gamă de temperaturi de la arctic la deșert în casă, știind exact unde să vă setați termostatul poate ajuta la crearea unui mediu de somn perfect.

Care este cea mai bună temperatură pentru somn?

Deși cei mai mulți cred că senzația de căldură sau de frig într-o cameră este o chestiune de preferințe personale, studiile au arătat că temperatura ideală pentru a dormi este de 18 grade. Cu toate acestea, medicii specializați în medicina somnului spun că orice temperatură cuprinsă între 15 și 20 de grade este perfectă pentru un somn odihnitor.

În timpul somnului, contrar opiniei populare, corpul nostru nu se odihnește. În schimb, el se construiește și se repară, iar menținerea temperaturii este importantă pentru acest proces. Temperatura centrală a corpului scade în timpul etapelor de somn pentru a se alinia cu secrețiile de melatonină ale creierului nostru. Melatonina joacă un rol important în reglarea somnului, semnalând creierului nostru să schimbe modul de funcționare.

Producția încetinește pe măsură ce se apropie dimineața, indicând că este timpul să ne trezim. Acest proces este cunoscut sub numele de ritmul nostru circadian, ciclul de 24 de ore de somn-veghe.

Ce se întâmplă atunci când temperatura camerei este prea ridicată?

Dacă se întâmplă ca în dormitorul dumneavoastră să fie prea cald, aceasta poate duce la creșterea stării de veghe și la scăderea somnului cu unde lente, a treia etapă a somnului. Acesta este momentul în care corpul se relaxează într-un somn profund și pornește într-o călătorie de refacere. Acesta are loc mai devreme în timpul nopții și durează 20-40 de minute.

Temperaturile ridicate din încăperi reduc, de asemenea, somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM), o altă stare profundă de somn în care ochii se mișcă rapid, corpul este complet relaxat și visezi. Somnul REM este esențial în funcția de memorare, procesarea emoțiilor și dezvoltarea sănătoasă a creierului.


Acestea sunt etapele în care ne odihnim în cea mai mare parte. Termoreglarea corpului nostru depinde de aceste stadii de somn odihnitor și reparator.

Care sunt beneficiile dormitului într-o cameră mai răcoroasă?

Dormitul într-o cameră mai răcoroasă poate aduce beneficii masive pentru sănătate. În afară de bucuria evidentă de a te odihni confortabil toată noaptea, există rezultate pozitive legate de dormitul într-un mediu răcoros.

Somn mai profund

Multe studii atribuie somnul profund și semnificativ scăderii temperaturii camerei. Aceasta poate ameliora insomnia și ne poate încetini metabolismul.

Reglarea hormonilor

Am aflat mai devreme că producția de melatonină intră în viteză în timpul somnului REM și al celui cu unde lente. Menținerea unui loc răcoros de odihnă este imperativă pentru acest proces. În plus față de melatonină, creăm hormonul uman de creștere, care este important în repararea celulelor în timp ce dormim. Acesta, de asemenea, atinge vârful în timpul stărilor de somn profund, iar acestea necesită o temperatură mai răcoroasă pentru a se obține.

Pierderea în greutate

Un alt beneficiu al dormitului la temperaturi mai scăzute este pierderea în greutate. Un studiu realizat în 2014 de Asociația Americană de Diabet a constatat că mediile reci de dormit cresc grăsimile bune și modulează insulina. Aceasta ar putea fi folosită de organism ca energie în loc să fie stocată, ceea ce ar duce la o potențială pierdere în greutate.


Anti-îmbătrânire

Privarea de somn are efecte secundare neintenționate, cum ar fi ridurile, erupțiile cutanate și pielea ternă și uscată. De asemenea, poate duce la apariția cercurilor întunecate în jurul ochilor și a pungilor de sub aceștia. Crearea unui loc răcoros în care să puteți dormi suficient poate preveni îmbătrânirea prematură, potrivit yourtango.com 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel