Sportul în timpul sarcinii, benefic pentru viitoarea mamă, dar și pentru copil

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro

Activitatea fizică este parte dintr-un stil de viață sănătos și este recomandată chiar și în timpul sarcinii. Are beneficii importante atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru bebeluș.

Exercițiile fizice sunt recomandate la orice vârstă, indiferent de statutul persoanei respective, și fac parte din ceea ce experții numesc ”stil de viață sănătos”.

Astfel, femeile însărcinate, oricât de greu li s-a prea, trebuie să fie active fizic și în această nouă etapă de viață, iar beneficiile pe care le aduc exercițiile fizice sunt importante atât în perioada sarcinii, a nașterii, cât și în perioada ce urmează.

 Îmbunătățește rezistența și sănătatea inimii

Exercițiile fizice pot îmbunătății condiția fizică generală, iar prin întărirea inimii și a vaselor de sânge, ca urmare a antrenamentelor, corpul femeii însărcinate este pregătit pentru a face față altor provocări fizice care urmează să vină: travaliul și nașterea.

Reduce riscul de complicații în timpul sarcinii

Exercițiile fizice din timpul sarcinii pot reduce șansele de a dezvolta anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul în sarcină. În acest caz, menținerea activă vă poate ajuta să gestionați nivelul de insulină. Trebuie reamintit că diabetul în sarcină poate da complicații atât în timpul sarcinii, fătul se poate naște prematur, având chiar riscul să devină un tânăr obez, cât și la intrarea în menopauză, când femeia poate să devină un adult bolnav.

Îmbunătățește starea de spirit

Femeile sunt mai predispuse la depresie în timpul sarcinii, estimându-se că 1 din 2 femei raportează o depresie sau o anxietate crescută în timpul sarcinii. Dar cercetările au descoperit că exercițiile fizice în timpul sarcinii eliberează endorfine care ajută la îmbunătățirea stării de spirit, diminuând în același timp stresul și anxietatea, arată What to Expect.

Scade tensiunea arterială

În timpul sarcinii, tensiunea arterială crește ocazional, dar un salt semnificativ poate fi un semn de avertizare a preeclampsiei, care este un sindrom asociat sarcinii, caracterizat prin hipertensiune și proteinurie și care poate pune în pericol atât viața mamei, cât și a fătului.

Potrivit unui studiu, s-a constatat că a rămâne activă, pur și simplu mersul pe jos în mod regulat,  împiedică creșterea tensiunii arteriale.

Ameliorează durerile de spate și pelviene

Întărirea musculaturii abdominale, mai ales înainte de sarcină, reduce din presiunea pe care fătul p pune asupra zonei de mijloc a corpului. Astfel, menținerea activității fizice și în perioada sarcinii poate duce la mai puține dureri lombare și pelviene în partea a doua a sarcinii, în special în ultimul trimestru.

Combate oboseala generată de schimbările hormonale

Pe fondul schimbărilor hormonale, multe viitoare mame se confruntă cu o stare de oboseală ușoară, în primul trimestru de sarcină, iar gradul de oboseală crește cu fiecare lună, uneori femeile făcând eforturi mari să scape de această stare, deoarece și lipsa somnului odihnitor își face simțită prezența.

Așadar, deși nu ar trebui să vă forțați niciodată până la epuizare, un mic imbold - de exemplu, o plimbare ușoară sau un curs de yoga prenatal - poate face o mare diferență în ceea ce privește nivelul de energie.

Îmbunătățește somnul

În timp ce multe femei însărcinate raportează că le este mai greu să adoarmă, cele care fac exerciții fizice în mod constant, atâta timp cât nu este aproape de ora de culcare, care se poate dovedi energizant,  spun că au un somn de calitate bună, mai mult decât atât, se și trezesc mai odihnite.

Ameliorează constipația

Mișcarea fizică ajută și mișcarea intestinală, astfel, cu 10-30 de minute de plimbare ușoară se reduce riscul de constipație, una dintre problemele cu care se confruntă multe dintre femeile însărcinate.

Reduce șansele de complicații la naștere

Femeile care făceau exerciții fizice de trei ori pe săptămână aveau mai puține șanse de a avea copii macrosomici (adică bebeluși mai mari), a constatat un alt studiu. A avea un copil mai greu, la rândul său, poate duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil în timpul nașterii.

Accelerează recuperarea după naștere

Cu cât vă creșteți mai mult condiția fizică în timpul sarcinii, cu atât mai repede vă veți recupera fizic după naștere, cu atât mai în formă veți fi după naștere. Într-un studiu, femeile care au făcut exerciții fizice s-au recuperat mai repede după travaliu, chiar și după ce au controlat tipul de naștere, reluând treburile casnice mai repede decât cele care nu au făcut exerciții fizice, mai arată sursa menționată.

Beneficiile sportului pentru bebeluși

Potrivit unui studiu publicat în Medicine&Science in Sports & Exercice, a fi activ în timpul sarcinii nu ajută doar viitoarea mamă, ci și fătul.

Astfel, acei bebeluși ai căror mame au făcut exerciții fizice în timpul sarcinii experimentează o serie de stimulente de dezvoltare, ceea ce poate contribui la faptul că aceștia vor fi mai sănătoși și mai activi din punct de vedere fizic mai târziu în viață, arată Runners World.

Vezi și: Uleiul de lavandă, efecte surprinzătoare asupra sistemul neuronal. Benefic pentru anxietate și insomnie

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel