Semințele de papaya, sursă importantă de antioxidanți. Au efect anticancerigen și ajută digestia. Care sunt riscurile consumului exagerat de semințe

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @Racool_studio
FOTO: Freepik @Racool_studio

Semințele de papaya sunt foarte bogate în antioxidanți. Iată ce beneficii aveți dacă le consumați, dar și care sunt reacțiile adverse ale consumului exagerat.

Semințele de papaya sunt de multe ori aruncate, fiind considerate necomestibile, însă studiile au arătat nu doar că acestea sunt bune de mâncat, dar sunt și mai bogate în unii nutrienți decât fructul în sine. Astfel, este cazul ca atunci când mai consumați acest fruct exotic nu mai neglijați ”bogăția” din papaya.

Semințele de papaya, conținut nutrițional

Semințele de papaya sunt bogate în polifenoli și flavonoide, doi compuși cu acțiune antioxidantă , ce se găsesc într-o cantitate mai mare în acestea și în coaja fructului, decât în pulpa fructului, notează Science Direct. O porție de 100 de grame de fruct de papaya are un indice ORAC, capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, de 300 de µmol TE/100g.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina A, C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Pe lângă conținutul de antioxidanți, semințele de papaya sunt o sursă bună de grăsimi mononesaturate, printre care și acidul oleic.

Potrivit unui studiu realizat pe persoanele cu diabet de tip 2, o dietă bogată în grăsimi mononesaturate ar putea scădea nivelul trigliceridelor și al colesterolului din lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL) cu 19% și, respectiv, 22%, arată Healthline.

Iar prin fibrele pe care le conțin, semințele de papaya pot ajuta la reducerea presiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge. Consumul de alimente bogate în fibre a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și obezitate.

Semințele de papaya, beneficii

Pe lângă furnizarea de nutrienți importanți pentru sănătate, semințele de papaya au fost asociate cu o serie de beneficii.

Poate ajuta în lupta cu infecțiile

Studiile de laborator au arătat că semințele de papaya pot distruge anumite tipuri de ciuperci și paraziți. Extractul din semințele de papaya au fost eficiente împotriva a trei tipuri de ciuperci, inclusiv agentul patogen specific responsabil cu provocarea infecțiilor cu drojdie.

Poate proteja funcția renală

Rinichii au un rol important în organism, aceștia acționând asemenea unor filtre care elimină toxinele și lichidul în exces.

Studiile au sugerat că un semințele de papaya pot proteja și menține sănătatea și funcția rinichilor, iar de acest lucru sunt responsabili antioxidanții din semințele de papaya, care pot bloca deteriorarea oxidativă a celulelor.

Proprietăți anticancerigene

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, unele studii au arătat cp semințele de papaya ar putea avea proprietăți anticancerigene.

Un studiu în eprubetă a constatat că extractul de semințe de papaya a ajutat la reducerea inflamației și la protejarea împotriva dezvoltării cancerului, în timp ce un alt studiu a arătat că acestea ajută la scăderea înmulțirii celulelor canceroase de prostată.

Poate îmbunătății sănătatea digestivă

Semințele de papaya sunt o sursă bună de fibre, acestea ajutând tranzitul intestinal și prevenind constipația, prin reglarea scaunelor.

Studiile arată că fibrele alimentare pot proteja împotriva bolilor inflamatorii intestinale, ameliorează simptomele hemoroizilor și previn formarea de ulcere intestinale.

Deși semințele de papaya sunt sigure, există și anumite situații în care acestea trebuie consumate cu precauție deoarece pot avea reacții adverse, precum scăderea fertilității, la bărbați. Consumul exagerat de semințe de papaya poate deveni toxic pentru celulele sănătoase.

Vezi și: 5 obiceiuri care ne reduc viața, chiar și cu 15 ani. Unul a fost asociat cu demența și anxietatea

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel