Plata în ruble, eșec: Rosneft nu reușește să-și vândă petrolul / Europa, achiziții de țiței EMIRATEZ pentru a înlocui Rusia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Rosneft nu a reușit să-i determine pe cumpărătorii din Asia să cumpere țiței.

Principala problemă ar fi condițiile impuse de Rosneft, care solicită plata anticipată în ruble, au declarat pentru Reuters surse din piață.

Astfel, Rosneft nu a reușit să finalizeze licitația jumbo pentru a putea vinde un total de 6,5 milioane de tone de uleiuri Ural, Siberian Light, Sokol și ESPO Blend din porturile rusești în mai-iunie, deoarece nu au existat oferte de la cumpărători, au declarat luni cinci comercianți.

Eșecul licitației este un semnal foarte prost pentru Moscova, care încearcă să consolideze rubla, impunând moneda sa națională ca mijloc de tranzacționare pentru vânzarea de petrol și gaze din Rusia.

Rosneft vinde rar țiței prin licitații, deoarece cea mai mare parte a petrolului său a fost deja contractată unor companii comerciale precum Vitol și Trafigura în cadrul unor scheme de finanțare pe termen lung, au spus sursele.

Citește și: Rusia vrea să scape de STOCURILE de petrol. Licitație URGENTĂ

 

Europa caută alte surse

Structura responsabilă de transport a francezilor de la TotalEnergies a preînchiriat un petrolier pentru a transporta petrol din Abu Dhabi către Europa, la începutul lunii mai.

Potrivit traderilor, acesta ar fi primul astfel de transport din ultimii doi ani.

CSSSA, divizia de transport maritim a companiei TotalEnergies, a închiriat petrolierul Moscow Spirit pentru a transporta 1 milion de barili de petrol Murban din portul Jebel Danna din Emiratele Arabe Unite către Regatul Unit, în perioada 1-3 mai, se arată în raportul citat de Reuters.

Potrivit Refinitiv Eikon, petrolul din Abu Dhabi a fost livrat ultima dată în Italia în mai 2020.

Această oportunitate pentru petrolul din Orientul Mijlociu cu destinația Europa s-a deschis după ce cumpărătorii europeni au renunțat la petrolul rusesc după invazia Rusiei în Ucraina.

„Se așteaptă ca mai multe transporturi de petrol din Abu Dhabi – de tip Murban, Das și Upper Zakum – să fie expediate în Europa în următoarele luni, pentru a compensa deficitul de petrol din Rusia, pe măsură ce Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni asupra importurilor de petrol rusești”, au spus traderii, care adaugă că în viitor, există și posibilitatea ca unele transporturi planificate pentru destinații din Asia să fi redirecționate spre Europa”, a spus agenția.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel