O nouă criză amenință industria auto. Analiștii spun că deficitul de grafit va bloca producția mașinilor electrice

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Elon Musk a donat anul trecut acţiuni Tesla în valoare de 1,95 miliarde de dolari
Elon Musk a donat anul trecut acţiuni Tesla în valoare de 1,95 miliarde de dolari

Cererea din partea clienților precum Tesla crește rapid, în timp ce stocurile de materii prime sunt extrem de reduse.

Analiștii de la Benchmark Mineral Intelligence (BMI) din Londra estimează că electrificarea transportului și creșterea cererii de baterii vor duce la o penurie globală de grafit până în 2022. Cererea pentru acest mineral în rândul producătorilor de baterii va înregistra o creștere anuală de aproximativ 27% până în 2030, scrie Electrek.

Anul acesta, prețurile grafitului în China, principalul furnizor de grafit pentru fabricarea bateriilor, au crescut deja cu 40%.

250 de mii de mașini, lipsă

Citește și: Belarus va renunţa la statutul de ţară non-nucleară. Rusia, liberă să-și aducă rachetele mai aproape de Occident

Marina Almășan, piesa ASCUNSĂ alături de Victor Socaciu: N-a fost făcută publică NICIODATĂ

Potrivit BMI, în 2022 deficitul de grafit în lume va fi de aproximativ 20.000 de tone. 

Pentru comparație, anul trecut raportul a fost exact invers: oferta a depășit cererea cu aceeași valoare. Această cantitate de grafit ar fi suficientă pentru a produce baterii pentru aproximativ 250.000 de mașini electrice, scrie publicația.

Electrek a discutat despre foarte probabila viitoare criză a grafitului cu Don Baxter, șeful Canadian Ceylon Graphite, un producător canadian de componende pentru baterii litiu-ion.

Potrivit lui Baxter, grafitul este și va rămâne cea mai bună alegere pentru aceste scopuri în următorul deceniu din cauza lipsei de alternative fiabile. Grafitul poate fi natural sau artificial, din produse petroliere. Primul este mai bun, mai ieftin și mai ecologic.

China are tot grafitul reciclat

Grafitul reciclat reprezintă 95% din anodul unei baterii litiu-ion.

Depozitele de grafit sunt situate pe tot globul, dar înainte de a produce anozii, acesta trebuie reciclat. Tot grafitul reciclat pentru baterii de astăzi provine din China și nu există alți furnizori de grafit reciclat în lume.

Cel mai mare producător de baterii din China, CATL, încearcă „cu disperare” să-și asigure aprovizionarea cu grafit pentru a face față cererii în creștere, a spus o sursă anonimă.

„Nu există suficient grafit pe piață pentru jucătorii autohtoni”, a spus el. „Cererea de la clienți precum Tesla este în creștere rapidă, în timp ce stocurile de materii prime sunt extrem de slabe”.

Prețurile grafitului pentru anozi de pe piața chineză au crescut cu aproape 40% de la an la an, până la 707 de dolari pe tonă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel