O boală ucide mai mult decât cancerul. Problema e că, în România, 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca, lansează campania "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" cu scopul de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului  in stadii incipiente ale bolii.

 

 

În România, 4,7% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic. De asemenea, 2 din 3 pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maxim 1 an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii. Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii. 

VEZI ȘI: Cea mai emoționată imagine. O fetiță sărbătorește primul său an de viață la mormântul tatălui său, erou mort în măcelul din Ucraina. E poza anului / foto în articol

“Campania de informare "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" adresată publicului larg este un demers esențial al comunitării medicale în contextul în care 4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă, iar pacienții sunt diagnosticați și tratați când boala deja este avansată. Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” a declarat Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

“Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care  ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Prin inițierea campaniei "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!", împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca populația României să fie corect informata cu privire la insuficienta cardiaca, oferiind  în același timp speranța că se poate trăi bine si pentru mulți ani cu această boală gravă, cu condiția ca aceasta să fie depistată și tratată devreme. Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic, conform recomandărilor din noul ghid european de diagnostic și tratament”, afirmă Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

VEZI ȘI: Asta-i tare! Un ou pe zi îți schimbă total organismul. Te ține la distanță mare de mai multe boli cu potențial letal

Totodată, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele ales al Societății Române de Cardiologie, a declarat că: “Mortalitatea asociată insuficienței cardiace este comparabilă sau chiar mai mare decât unele forme de cancer. Tocmai de aceea, aceste demersuri de informare si educare asupra riscurilor si simptomelor asociate insuficientei cardiace adresate publicului larg  sunt deosebit de importante, iar mesajul nostru, al cardiologilor, este clar și ferm: informarea corectă, diagnosticul pus cât mai devreme și tratamentul optim, inițiat la momentul potrivit, dau ani de viață pacienților cu insuficiență cardiacă!”. 

În ceea ce privește perspectiva medicilor de familie, Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ”Avem nevoie de o colaborare interdisciplinară pentru diagnosticul precoce, din stadiile incipiente, a insuficienței cardiace iar parteneriatul care stă la baza inițierii campaniei "Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!" evidențiază acest deziderat și direcția de acțiune. Medicii de familie se confruntă cu aproximativ 40.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă pe an, majoritatea diagnosticați în stadii târzii. Prin intermediul acestei campanii, împreună cu toate eforturile de diagnostic precoce în cabinetul medicului de familie, ne dorim ca această realitate sumbră să se schimbe pentru pacienții români, cu atât mai mult cu cât statisticile actuale ne arată că 1 din 2 persoane cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic.” 

Radu Gănescu, Președintele COPAC, a declarat: ”Interesul nostru, al pacienților, este să fim diagnosticați din timp, să avem acces la tratamente adecvate din stadiile timpurii ale bolii, iar monitorizarea pacientilor să fie făcută conform unui traseu clar și predictibil. Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Viețile pacienților afectate grav de insuficiența cardiacă, reflectate în statisticile de la nivel național, arată nevoia urgentă de intervenție pentru o informare corectă, pentru un diagnostic precoce și, mai ales, pentru tratament optim, pentru ca într-adevăr „Insuficiența cardică ucide!”

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel