Asta-i tare! Un ou pe zi îți schimbă total organismul. Te ține la distanță mare de mai multe boli cu potențial letal

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
PEXELS
PEXELS

Asta-i tare! Un ou pe zi îți schimbă total organismul. Te ține la distanță mare de mai multe boli letale.

 

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul "bun", conform unui studiu al Universităţii din Beijing.

Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul "bun" din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul "rău", cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

Epidemiologii de la Universitatea din Beijing au ajuns la această concluzie

Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului "bun", având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială.

Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare. Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat.

Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată. Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate, conform Rador.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel