Nu va fi nicio criză economică! Marea diferență față de 2009: Două elemente care ne dau optimism că lucrurile vor arăta bine, deşi cu turbulenţe

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/a-achita-a-plati-albastru-banca-50987/
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/a-achita-a-plati-albastru-banca-50987/

Contextul macroeconomic este unul care favorizează investiţiile şi nu există riscul unei recesiuni iminente în următoarea perioadă, a afirmat, joi, Iulian Stanciu, preşedintele executiv al eMAG, într-o conferinţă de presă.

"Pandemia ne-a arătat utilitatea serviciilor online. În România, faţă de criza financiară din 2009, rata de angajare este foarte mare, nu există un pericol iminent ca oamenii să piardă locurile de muncă. O altă diferenţă faţă de atunci este cursul de schimb, atunci o luase foarte mult în sus, iar acum BNR va ţine cu dinţii de curs ca măsură împotriva inflaţiei. Sunt două elemente care ne dau speranţă şi optimism că lucrurile vor arăta bine, deşi cu turbulenţe, dar contextul macro este unul care favorizează investiţiile", a spus Stanciu.

Întrebat care sunt riscurile pe care le vede pentru investitori, el a indicat inflaţia, care va avea un impact în special asupra puterii de cumpărare a celor cu venituri mai mici, în cazul cărora ponderea ratelor şi a facturilor e mai mare. Aceştia vor renunţa la alte cheltuieli.

"Există şi riscul macro economic şi riscul internaţional. Ne-am extins în Bulgaria şi Ungaria şi am fi vrut să ne mai extindem într-o ţară, nu putem spune care este aceasta, dar am decis să amânăm investiţia, să vedem ce se mai întâmplă. Actualul context ne-a schimbat puţin planurile", a continuat Stanciu.

Un alt risc pe care îl văd reprezentanţii eMAG este situaţia din China, cu lockdown-ul din anumite zone, care a dus la scăderea posibilităţii de aprovizionare cu anumite produse, dar, în această situaţie, eMAG şi-a majorat stocurile.

Sectorul de comerţ online are un potenţial foarte mare de creştere în România, în condiţiile în care reprezintă circa 10% din total, spre deosebire de Marea Britanie, unde comerţul online se ridică la 30%.

"România poate fi un hub regional pentru creşterea comerţului online", a mai spus Stanciu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel