Medic: Când vom conștientiza acest lucru, dietele vor deveni istorie!

Ioana Dinu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
dietă
dietă

Medicul Maria Nițescu atrage atenția asupra microbiotei.

”Microbiota, prieten sau dușman? Știați că organismul nostru găzduiește 2 kg de gene aparținând microbiomului intestinal și că aceste gene sunt de 150 de ori mai numeroase decât genele umane? V-ați gândit vreodată că germenii aceștia lucrează pentru noi, și nu împotriva noastră?

Microbiota digestivă exercită numeroase funcții fiind implicată în:

  • imunitate,
  • menținerea greutății,
  • metabolizarea nutrienților, medicamentelor, substanțelor chimice etc.

Ea este aliatul nostru împotriva a numeroase boli cronice (obezitate, diabet zaharat tip 2, steatoză hepatică, boli digestive (boli inflamatorii, colon iritabil, cancere digestive), alergii, boli autoimune, boli neurodegenerative etc., sau dimpotrivă, în cazul în care este alterată, lucrează împotriva noastră!

Dar ce înseamnă o microbiotă sănătoasă și cum menținem sănătatea ei?

Răspunsurile nu sunt chiar simple, însă aplicarea lor, ca orice lucru ce ține doar de noi, este și mai dificilă! În fața farfuriei, ați realizat vreodată că satisfacerea plăcerilor înseamnă de fapt distrugerea aliaților noștri? Vulnerabilizarea lor și, implicit, a noastră în fața îmbolnăvirilor? Cred că răspunsul este in mod sigur, NU! De ce am face asta? Nu țipă nimeni! Doar că, mai târziu, vom țipa noi!

Nu mai căutați răspunsuri pentru problemele de sănătate în diete minune! Așa ceva nu există, sau dacă există, efectul lor este limitat! Trebuie să conștientizăm că găzduim miliarde de microorganisme și că trebuie să ne hrănim așa încât să le avem aliați și nu dușmani! Grasul va fi întotdeauna un zgârcit înconjurat de inamici, în timp ce slabul va fi generosul înconjurat de prieteni! Când vom conștientiza asta, dietele vor deveni istorie!”, a spus medicul Maria Nițescu pe pagina sa de Facebook.

Cu doar câţiva ani în urmă, termenul ”microbiotă” le era complet necunoscut medicilor, cercetătorilor şi, ca urmare, publicului în genere. Termenul de ”floră intestinală” (acum înlocuit de „microbiotă”) era cunoscut, dar foarte puţini oameni înţelegeau cu adevărat ce înseamnă. Situaţia s-a schimbat considerabil într-o perioadă de timp foarte scurtă, iar acum recunoaştem rolul psihologic cheie jucat de microorganismele care trăiesc în lumenul intestinal, sau pur şi simplu circulă prin el, ori în diversele ”nişe ecologice” ale intestinului nostru.

Citește și: SUA aprobă vaccinarea cu Pfizer și pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel