Mașinile second hand din SUA se scumpesc. "Are toate semnele unei bule speculative"

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Când se lansează programele Rabla
Când se lansează programele Rabla

Prețurile mașinilor de ocazie cresc mai repede decât bitcoin și alte active, potrivit analistului de piață Jim Bianco, citat de CNBC.

"Se apreciază mai repede decât piața bursieră și, în ultima vreme, mai repede decât unele criptomonede", a declarat președintele Bianco Research vorbind despre vânzarea mașinilor second hand.

"În ultimele patru luni, prețul lor a crescut cu peste 20%. Nu numai că este mai mult decât indicele S&P, dar în ultimele patru luni este mai mult decât bitcoin", a spus el. 

Bitcoin a crescut cu aproximativ 5% în ultimele patru luni, pe baza închiderii bursiere de joi. S&P 500 a crescut cu 26% până acum în acest an.

Ce influențează creșterea

Bianco spune că prețurile sunt influențate de doi factori.

Primul este reprezentat de cei care nu-și mai pot permite o mașină nouă din cauza penuriei de semiconductori.

Kelley Blue Book raportează că prețurile autoturismelor au atins niveluri record. În noiembrie, prețul mediu pentru o mașină nouă era 46.320 de dolari, iar cele second-hand au ajuns la 27.569 de dolari, o creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie mediafax.

Citește și: A fumat ”ca miliardarii”. Tânăr amendat pentru că a plecat după un pachet de țigări

Al doilea motiv sunt speculatorii care vor să vândă vehicule.

"Ceea ce vedem în cazul mașinilor second-hand este o goană pentru ca oamenii să le cumpere și o goană pentru că oamenii să speculeze cu ele", a precizat el. "Cumpărați-le acum, pentru că se vor scumpi".

"Are toate semnele revelatoare ale unei bule", a spus Bianco.

"Prețurile mașinilor de ocazie ar trebui să fie un activ care se depreciază. Nu ar trebui să crească în preț. Cu toate acestea, în acest an, prețul lor a crescut cu 49%, poate chiar 50%."

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel