Legătura surprinzătoare dintre consumul de pește și cancerul de piele

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Consumul de pește a fost pentru mult timp considerat un obicei sănătos. Un nou studiu, însă, i-ar putea determina pe oameni să se gândească de două ori înainte să gătească peşte la cină.

Cercetările au descoperit că cine consumă pește în cantități mari se expune la riscuri mai mari de cancer de piele, potrivit unui comunicat de presă. „Melanomul este al cincilea cel mai frecvent cancer din S.U.A., iar riscul de a dezvolta melanom de-a lungul vieții este de 1 din 38 pentru albi, 1 din 1.000 pentru persoanele de culoare și 1 din 167 pentru hispanici”, a spus Eunyoung Cho, autor al studiului.

„Deși mâncatul peștelui a crescut în în S.U.A și Europa în ultimele decenii, rezultatele studiilor anterioare care investighează asocierile dintre consum și riscul de melanom au fost inconsecvente. Descoperirile noastre au identificat o asociere care necesită investigații suplimentare”, a adăugat ea, citată de Interesting Engineering.

Cercetătorii de la Universitatea Brown și de la Institutul Național al Cancerului, ambele din SUA, au urmărit obiceiurile alimentare ale 491.367 de americani cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani timp de peste 15 ani pentru a evalua câți dintre ei au dezvoltat melanom, o formă agresivă de cancer de piele ca răspuns la consumul ridicat de pește.

Ce s-a descoperit

Descoperirile au indicat că participanții care au mâncat aproximativ două porții de pește pe săptămână, în medie, au avut un risc cu 22% mai mare de a dezvolta melanom și un risc cu 28% mai mare de a dezvolta celule anormale ale pielii care ar putea fi un precursor al cancerului față de persoanele care au mâncat mai puțin de o jumătate de porție.„Speculăm că descoperirile noastre ar putea fi atribuite contaminanților din pește, cum ar fi bifenilii policlorurați, dioxinele, arsenul și mercurul, notează descoperă.ro

Cercetările anterioare au descoperit că un consum mai mare de pește este asociat cu niveluri mai mari ale acestor contaminanți în organism și au identificat asociații între acești contaminanți și un risc mai mare de cancer de piele”, spune Cho. „Cu toate acestea, observăm că studiul nostru nu a investigat concentrațiile acestor contaminanți în corpurile participanților, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această relație”, a adăugat ea.

E loc şi de mai bine

Cercetătorii avertizează că nu au ținut cont în studiul lor de unii factori de risc pentru melanom, cum ar fi numărul de alunițe, culoarea părului, istoricul de arsuri solare severe și comportamentele legate de soare. În plus, aportul zilnic de pește al participanților a fost calculat la începutul cercetării și s-ar fi putut schimba în cei 15 ani în care subiecții au fost urmăriți și evaluați. Toate aceste elemente ar putea duce la rezultate inexacte sau greșite, așa că cercetătorii au remarcat că nu recomandă nicio modificare a consumului de pește în acest moment și că soarele rămâne cauza dominantă a cancerului de piele. Totuși, lucrarea este un prim pas pentru înțelegerea legăturii dintre consumul de pește și cancerul de piele.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel