Jumătate de milion de românce au boala femeilor frumoase. Printre simptome: Scad major șansele de a rămâne gravide

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de Moose Photos, de la Pexels
Fotografie creată de Moose Photos, de la Pexels

Jumătate de milion de românce au boala femeilor frumoase. 

Endometrioza sau cum este cunoscută în popor - „boala femeilor frumoase” - afectează jumătate de milion de românce. Cu această maladie s-au confruntat și Marilyn Monroe, și Pamela Anderson. 

VEZI ȘI: Este cel mai sănătos aliment, dar totuși nu ai voie să-l consumi seara. Lista integrală a produselor bune, dar interzise spre noapte

Observând că femeile care suferă de endometrioză severă sunt neobişnuit de atrăgătoare, oamenii de ştiinţă din Italia au presupus că factorii care le asigură frumuseţea acestor femei contribuie şi la dezvoltarea endometriozei. În studiu, observatori independenţi au catalogat drept foarte atrăgătoare: 31% dintre femeile suferinde de endometrioză severă, 8% dintre cele care sufereau de endometrioză medie şi doar 9 procente dintre cele care nu sufereau de această tulburare. Femeile sunt cu atât mai atrăgătoare cu cât au un nivel mai crescut de estrogen şi este posibil ca tocmai acest hormon să fie vinovat pentru dezvoltarea endometriozei, au explicat cercetătorii în studiu.

Dar lăsând la o parte partea „frumoasă” a bolii, endometrioza este o boală gravă. Nu ucide, dar unii spun că se comportă precum cancerul în sensul dezvoltării, extinderii la alte organe. 

VEZI ȘI: Vești bune și rele pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Scorpion, Balanță, Vărsător. Cuceriri, haos, nouă mașină

Endometrioza este o boală cronică gravă, care afectează una din zece femei și care poate duce la consecințe medicale grave dacă este tratată inadecvat. Endometrioza este departe de a fi o boala rară, la nivel mondial sunt aproximativ 200 de mil de femei care suferă de aceasta boală, iar în România sunt peste 500.000 de femei care au diagnosticul de endometrioza.

Nu există tratament pentru endometrioză, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. Principalele simptome și semne pe care le prezintă o femeie cu endometrioză sunt:

 

Durerile abdominale recurente asociate cu apariția menstruației și menstruații dureroase;

Dureri persistente care dau senzație de presiune în partea de jos a abdomenului, în partea lombară și în zona perineului;

Durerile în timpul actului sexual;

Sângerări rectale;

Dureri în timpul urinării și sângerări vezicale;

Pentru această afecțiune nu există un tratament care să ducă la vindecarea ei. Totuși, pacientelor li se recomandă urmarea unor proceduri medicale menite să amelioreze, uneori semnificativ, durerile asociate acestei boli:

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare sau contraceptive orale combinate, preparatele de Progesteron, androgeni sintetici, etc - menit să amelioreze durerile cauzate de endometrioză.

Tratamentul chirurgica constă în rezecția laparoscopică a zonelor afectate. Endometrioza este a doua cea mai frecventă cauză a infertilității feminine.

Statisticile arată că peste 30% din femeile cu această afecțiune suferă, totodată, și de infertilitate. Totuși, infertilitatea nu este un verdict final pentru mare parte din ele, astfel că, în urma unui tratament adecvat, femeile își pot recăpăta fertilitatea. Probabilitatea de sarcină pentru femeile diagnosticate cu endometrioză, după un tratament cu contraceptive, este funcție de gradul de afectare a aparatului reproductiv.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel