Încă o zi liberă de la angajator pentru salariații care sunt de acord să se autorecenzeze

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Recensământul populației, care se va desfășura în prima parte din 2022, le oferă cetățenilor și posibilitatea de a se autorecenza. Salariații care vor accepta să facă acest efort vor primi de la angajator o zi liberă plătită. 

Potrivit proiectului de Hotărâre privind forma și conținutul chestionarului, formularul nu va fi pe format de hârtie, ci va fi disponibil doar electronic.

Completarea acestuia se realizează în două moduri:

  • autorecenzare on-line;
  • interviu față în față, datele fiind introduse direct pe tabletă de către persoana care vine să facă recenzarea.

Trebuie spus că recensământul trebuia să se desfășoare în 2021, dar a fost amânat pentru câteva luni din motive sanitare. 

Recensământul se va realiza, în intervalul 1 februarie - 17 iulie 2022, în trei etape:

  • în intervalul 1 februarie - 13 martie 2022 vor fi preluate din baze de date ale autorităților sau alte baze de date;
  • în perioada 14 martie - 15 mai 2022 fiecare cetățean va putea face autorecenzarea;
  • în perioada 16 mai - 17 iulie 2022 datele persoanelor care nu s-au autorecenzat vor fi colectate de către recenzori, prin interviuri față în față.

Ordonanța 19/2020 specifică faptul că salariații care se vor autorecenza vor putea cere angajatorului, în următoarele 12 luni, să le acorde o zi de concediu. Salariații pot face dovada autorecenzării prin prezentarea codului de confirmare, care se generează automat la încheierea cu succes a procesului de autorecenzare.

Procedura de autorecenzare va fi una simplă, direct pe platforma disponibilă pe recensamantromania.ro , care va fi activată înainte de începerea etapei de autorecenzare.

În actul normativ sunt prevăzute și amenzi pentru cei care împiedică procesul de recenzare, sancțiunile pornind de la 1.000 de lei, iar în cazuri mai grave pot ajunge până la 5.000 de lei.

Citește și: Această țară a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani. Recensământ recent

O femeie a ars bancnote de circa 3.000 de euro de teamă că ar putea contracta COVID-19. Care a fost răspunsul băncii

Iată ce scrie în Ordonanța 19/2020, privind organizarea si desfășurarea recensământului populației și a locuințelor din România în anul 2021:

”Art. 49

(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

(2) Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.

(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

(4) Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanță de urgență.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel