Această țară a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani. Recensământ recent

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels
Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels

Experţii califică drept un "dezastru" faptul că populația din Croația a scăzut cu aproape 10% în ultimii 10 ani. 

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitorii săi în zece ani, potrivit rezultatelor definitive ale celui mai recent recensământ publicat vineri în această ţară din Balcani şi calificate drept "dezastru" de către experţi, informează AFP.

Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene (UE), numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Naţional de Statistică al acestei ţări.

"Este un dezastru incredibil pentru Croaţia", a declarat demograful Stjepan Sterc la postul de televiziune N1, scrie Agerpres. 

Regiunile din centrul şi din estul Croaţiei, deja lovite dur de războiul pentru independenţă din anii 1990, sunt cele mai afectate de declinul demografic.

Exod al populaţiei



Croaţia suferă de multă vreme de un exod al populaţiei sale, din cauza unei economii lente, a corupţiei şi a lipsei de perspective pentru tineri. Emigraţia a fost de asemenea favorizată de intrarea Croaţiei în UE, în 2013. Mai mult de 250.000 de croaţi au plecat de atunci să trăiască în alte ţări membre, în special în Germania, Austria şi Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit proiecţiilor ONU, Croaţia nu va avea mai mult de 2,5 milioane de locuitori până la sfârşitul secolului.

În decembrie, guvernul croat a anunţat prime de până la 26.000 de euro pentru a incita expatriaţii care locuiesc în alte ţări ale UE să se întoarcă în Croaţia.

CITEȘTE ȘI: Președintele unui mare stat european care locuiește în casa soției

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel