Generalul Ben Hodges ne-a spus ceva îngrozitor despre un alt viitor război care va schimba complet lumea. Ce spune un celebru ambasador

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage

Ambasadorul Victor Jackovich a fost întrebat dacă este posibil să avem, în viitor, un război între SUA și China.

Redăm dialogul dintre diplomatul Victor Jackovich și Bogdan Chirieac:

Bogdan Chirieac: Domnule Ambasador, George Scutaru şi ONG-ul său New Strategy Center au făcut o muncă minunată şi l-au invitat pe generalul Ben Hodges să lanseze cartea sa în București. Ben Hodges a ţinut o prelegere, foarte interesantă, ne-a spus ceva îngrozitor din punctul meu de vedere, nu am aprofundat foarte mult, dar o vom face acum. A spus că, în mod sigur, în următorii 5 ani va fi un război între SUA şi China şi de aceea Europa trebuie să fie pregătită să lupte împotriva Rusiei oricând va fi necesar, desigur, SUA vor rămâne în Europa, ceea ce reprezintă o veste foarte bună, dar ne vom concentra foarte mult pe Zona Pacificului. Generalul Hodges este un militar de excepţie, însă în calitatatea dumneavostră, de fost ambasador, consideraţi că este posibil un război între SUA, care reprezintă lumea liberă şi China?

Victor Jackovich: Nu neapărat. Există un interes major în ceea ce se numeşte regiunea Indo-Pacificului. Şi multă lume a vorbit despre o schimbare a interesului SUA asupra securităţii dinspre Europa spre regiunea Indo-Pacifică. Aş privi acest lucru dintr-o perspectivă diferită. Avem interese majore, mereu am avut, în regiunea Indo-Pacificului, însă avem interese majore, şi vom avea mereu, în zona euro-atlantică, în NATO, în Europa şi în estul Europei. SUA au avut norocul de a fi mărginite din ambele părţi de două oceane şi de Canada şi Mexic. Acestea sunt singurele noastre graniţe. De aceea SUA, deşi o zic cu părere de rău, sunt atât de izolate din punct de vedere cultural, dar aceasta este situaţia. Însă au reprezentat mereu o protecţie pentru SUA, însă înseamnă că avem, să zicem, cel puţin interese egale în Indo-Pacific şi în Europa, nu înseamnă că abandonăm una în favoarea celeilalte. Cred că avem o nouă viitoare situație în ceea ce privește securitatea în Europa de est, nu se poate prevede care va fi aceasta. Dar în mod cert, ca urmare a crizei din Ucraina şi a deciziei lui Putin de a invada Ucraina, în loc să gestioneze problemele din punct de vedere diplomatic, în mod evident că vom avea o nouă situaţie ce priveşte securitatea acolo. SUA deja se adaptează la această situaţie, trimit mai multe trupe în state baltice, trimit mai multe dispozitive şi trupe în statele balcanice, şi formăm noi alianțe cu state din aceste regiuni, cred că poziţia Europei de est este una foarte puternică. Şi slavă Domnului că avem aliaţi în Europa de vest care sunt de acord cu acest punct de vedere, avem trupe germane în ţările baltice, avem trupe franceze peste tot, avem trupe britanice în statele baltice şi în alte regiuni, deci nu suntem singuri, nu există doar SUA, vorbim despre efortul major comun al unei alianţe. 

Bogdan Chirieac: Însă războiul între primele 2 puteri ale lumii, SUA şi China, ar putea schimba complet lumea în care trăim, este de neimaginat, este un film SF prost, un război între SUA şi lumea liberă, pentru că aceasta va fi de partea SUA, şi China.

Victor Jackovich: Nu putem prezice dacă vor fi sau nu războaie. Trebuie să fim optimiști în legătură cu abilitățile noastre de negociere, de a identifica soluții diplomatice înainte de orice, aşa că sper că lucrurile vor sta astfel, indiferent dacă vorbim de regiunea Chinei sau de Europa.

Interviul integral îl găsiți aici:

VEZI ȘI: Caramitru: Cred ca următoarele 5 evenimente se vor întâmpla in următorii 30 de ani. Cu consecințe uriașe

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel