Fac rău la diabet? Află ce spun experții despre fructe

Ioan-Valerian Herăscu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Mulți oameni cred că diabeticii trebuie să evite toate zaharurile, chiar și zaharurile găsite în fructe. S-ar putea să fiți surprins să aflați că acesta este un mit.

Multe fructe sunt benefice dietei, indiferent dacă aveți sau nu diabet. 

Sunt fructe care vă pot ajuta să vă gestionați nivelul de glucoză din sânge, să reduceți grăsimile din dieta, să diminuați tensiunea arterială sau să vă reglați greutatea.

Orice alimente care conțin carbohidrați tind să crească nivelul zahărului din sânge, iar fructele se încadrează în această categorie.

Totuși, asta nu înseamnă să eliminați complet fructele din dietă. În timp ce diabeticii ar trebui să evite alimentele și fructele care conțin multe zaharuri, există o mulțime de variante cu conținut scăzut de zahăr care au un aport nutritiv pentru dieta diabeticilor.

Cu toate acestea, conform recomandărilor livescience, ar trebui să optați pentru fructe întregi și să evitați sucul de fructe. Sucurile de fructe pot avea un conținut mai mare de zaharuri naturale și puteți bea mai mult decât aveți nevoie, astfel încât să vă ridice rapid nivelul de glucoză din sânge. 

Acordați o atenție deosebită indicelui glicemic (IG) al fructelor pe care doriți să le consumați este o modalitate prin care puteți urmări care dintre ele vă pot crește nivelul de glucoză din sânge. Alimentele cu un IG ridicat pot determina o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, inclusiv alimente și băuturi dulci, pâine albă, cartofi și orez alb. 

Fructele, pe de altă parte, au de obicei un IG scăzut sau mediu. Aceasta înseamnă că acestea sunt descompuse treptat, determinând o creștere mai lentă a nivelului de zahăr din sânge pe o perioadă mai lungă. 

Fructele recomandate diabeticilor

Potrivit Asociației Americane de Diabet, fructele sunt o parte sănătoasă a oricărui plan de mese pentru diabet, și recomandă orice fructe, proaspete, congelate sau conservate. 

Asociația Americană de Diabet recomandă ca următoarele fructe să fie incluse ca parte a unui plan de masă pentru diabet: mere, caise, avocado, mure, afine, pepene galben, nectarine, piersici, pere, prune, zmeură, căpșune, mandarine, cireșe, grapefruit, struguri.

Dacă alegeți conserve de fructe, asigurați-vă că evitați soiurile care au zahăr adăugat. Căutați descrieri care spun „neîndulcit”, „fără zahăr adăugat” și „ambalat în propriile sucuri”. Nu cumpărați fructe ambalate în siropuri de zahăr. 

Fructele uscate pot fi, de asemenea, hrănitoare, dar aveți grijă să mâncați prea mult. Doar o cutie miniaturală de stafide poate conține până la 14 g de carbohidrați. 

Persoanele cu diabet ar trebui să urmărească să mănânce același număr recomandat de porții pe zi ca și persoanele fără diabet. Aceasta înseamnă aproximativ 1,5 până la 2 căni de fructe în fiecare zi, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel