De ce să nu mai pui niciodată lămâie în salată. Cu ce o înlocuiești și care e ingredientul pe care trebuie să-l adaugi de acum

Giorgiana Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepick @dashu83 @KamranAydinov
Foto: Freepick @dashu83 @KamranAydinov

Cum să-ți întărești sistemul imunitar fără medicamente. Cum prepari salata antivirală și care sunt cele două ingrediente cheie pe care trebuie să le adaugi de acum.

Vremea rece și iarna și-au intrat bine în drepturi, iar organismul nostru trebuie să fie puternic pentru a lupta cu temperaturile scăzute. În locul medicamentelor și vitaminelor tip pastilă, există o altă rețetă bună pentru întărirea sistemului imunitar. 

Este vorba despre salata antivirală, iar noi îți prezentăm cea mai sănătoasă rețetă de salată pe care o poți face pentru a te feri de boli și virusuri.

"A venit frigul, am dat drumul la centrală, aerul se usucă, mucoasele suferă, virusurile se dezvoltă și avem probleme. Vă propun o salată antivirală, o salată pentru imunitate. Asta ne interesează în această perioadă, alimente care susțin foarte bine imunitatea", susține nutriționistul Cristi Mărgărit.

Salată antivirală - Ingrediente:

- Ceapă

- Salată

- 2 Ouă

- Sfeclă roșie

- Fasole roșie

- Ardei iute

- Sare și piper (doar după gust)

- Capere

"Caperele conțin o substanță, Pirolokinolin Kinonă (PQQ), care a fost propusă să fie ridicată la rangul de vitamină. Lucrează foarte bine cu Coenzima Q10 și ajută organismul în mitocondrie, în celulă. Deci produci mai multă energie. Caperele sunt foarte sănătoase.

Avem o salată completă care-ți dă energie, îți dă toți nutrienții de care ai nevoie, fibre, carbohidrați.

Când o putem mânca? Oricând. Ouăle nu sunt o problemă seara. Sigur, nu o mănânci și te arunci în pat, ci o mănânci, mai stai o oră sau două, să se digere un pic și apoi te culci", a spus Cristi Mărgărit.

"Ceapa trebuie tăiată puțin sub apă, ca acidul său să nu ne mai afecteze ochii, să nu mai plângem. Ceapa este foarte bogată în quercetina și are un efect antiviral și proimunitar foarte, foarte bun. Putem mânca ceapa seara, pentru că ea are un efect somnifer ușor, ajută somnul.

Avem două trucuri de a pune ceapa în salată. Fie o tăiem felii, fie o marinăm în puțin oțet. Eu o las în felii mai groase pentru că-mi place să o găsesc în salată.

Fibrele din salată susțin imunitatea, în special la nivelul tubului digestiv. Asta e important, pentru că imunitatea de la nivelul tubului digestiv influențează imunitatea întregului corp.

Sfecla roșie ajută vasodilatația. Frigul provoacă vasoconstricție, vasele de sânge se strâng, ajunge mai puțin sânge la țesuturi, apar și durerile de articulații. Cu ajutorul sfeclei roșii eu voi dezvolta circulația", a spus nutriționistul, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

De ce să pui ardei iute în salată

"Dacă vrem să înlocuim proteina animală cu proteina vegetală, mergem pe fasole roșie. Tot culoarea roșie, tot antioxidanți. Fasolea roșie oferă efectul prebiotic, adică hrănește bacteriile prietenoase. În plus, fasolea roșie reduce glicemia. Înlocuirea unei părți din proteinele animale cu proteine vegetale duce la prelungirea vieții.

Pentru cei cu deficit de fier, vom pătra în dieta noastră carnea de vită, ficățelul, care este foarte sănătos, dar vom completa și cu proteină vegetală.

Pentru ca vorbim despre frig, despre imunitate, putem pune și ardei iute. Ardeiul iute ajută la vasodilatație, efect antioxidant, protejează vasele de sânge", a mai spus nutriționistul.

Cu ce trebuie să înlocuiești lămâia din salate

Potrivit nutriționistului, oțetul balsamic este mai bun decât lămâia în salate. Iată care este motivul.

"O să vă spun un beneficiu al oțetului balsamic la care nu vă așteptați. Oțetul balsamic te ajută foarte mult la refacerea rezervelor de glicogen, după un antrenament, și reduce impactul glicemic al alimentelor bogate în carbohidrați.

Este foarte sănătos oțetul. Mulți oameni au înlocuit oțetul cu lămâie, în ideea în care lămâia ar fi mai sănătoasă. E și lămâia sănătoasă, are vitamina C, e bună pentru imunitate, dar în această situație, la salată, oțetul se potrivește mai bine ca gust și ca beneficii.

E sănătos să consumăm o linguriță sau două lingurițe de oțet pe zi", a conchis specialistul în nutriție. 

Nu în ultimul rând, acesta a spus că alături de oțetul balsamic, putem adăuga și puțin ulei de măsline.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel