De ce oamenii înalți sunt mai predispuși să moară devreme. STUDIU

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor 小谢 o
Sursa foto: unsplash, autor 小谢 o

Există o mulțime de date științifice care susțin faptul că cei care sunt mai înalți decât normalul suferă uneori de complicații legate de înălțime care, în cele din urmă, duc la decesul lor.

Cele două boli cu care se confruntă oamenii înalți sunt Gigantismul și Acromegalia. Ambele pornesc din glanda pituitară, deși sunt boli diferite. 

Copiii care suferă de Gigantism au o glanda pituitară care produce prea mult hormon de creștere natural, ceea ce determină creșterea oaselor și a plăcilor de creștere, precum și sporuri de creștere neobișnuite.

Acromegalia este similară, dar și extrem de rară. Această boală apare la adulți și, deși se caracterizează prin producerea unei cantități prea mari de hormon de creștere, nu este asociată cu înălțimea, deoarece plăcile de creștere fuzionează după pubertate.

În ambele cazuri, însă, glanda pituitară este presată de o tumoare benignă, ceea ce determină eliberarea de hormoni suplimentari.

Ați auzit vreodată de Andre the Giant?

Începând de la o vârstă fragedă, el a dezvoltat Gigantismul și, pe măsură ce a îmbătrânit, a dezvoltat și Acromegalia. Având o înălțime de 1,70 metri, Andre the Giant a murit la vârsta de 46 de ani din cauza înălțimii sale. În ciuda acestui deces prematur, ambele boli sunt tratabile prin intervenție chirurgicală care îndepărtează tumora benignă din glanda pituitară, un medicament care oprește producția hormonului de creștere și radioterapie.

De fapt, medicii de la Centrul Medical al Universității din Virginia au reușit să-l oprească din creștere pe cel mai înalt om din lume, Sultan Kosen, prin radiochirurgia Gamma Knife.

Aceste boli pot fi dificil de diagnosticat, ceea ce face ca ele să rămână netratate mult prea mult timp. Unele semne că cineva este afectat de această boală includ picioare și mâini mari, buze groase și sprâncene proeminente. Atunci când nu este diagnosticată pentru prea mult timp, pacienții pot suferi de complicații precum hipertensiune, cancer, diabet și boli de inimă.

Potrivit unui studiu despre decesul prematur din cauza acromegaliei, "aproximativ 60% dintre pacienții acromegali mor din cauza bolilor cardiovasculare, 25% din cauze respiratorii și 15% din cauza neoplasmelor" sau a tumorilor.

Deși poate credeți că ați scăpat de aceste două boli, oamenii înalți au tendința de a suferi în continuare.

Cercetările există și indică în mare parte faptul că persoanele înalte se îmbolnăvesc mai devreme. Schiorii sunt cu 15 cm mai scunzi decât jucătorii de baschet și se pare că trăiesc cu șapte ani mai mult.

Potrivit unui alt studiu realizat de Institutul Karolinska și Universitatea din Stockholm, înălțimea este un factor de risc uriaș pentru cancer. Studiul s-a axat pe 5,5 milioane de persoane din Suedia între 1938 și 1991 și a descoperit că pentru fiecare 10 cm în plus față de înălțimea medie, riscul de cancer a crescut cu 18% pentru femei și 11% pentru bărbați.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel