De ce consumul de alcool te poate face să te simți anxios de sărbători. Explicația specialiștilor

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Michael Discenza
Sursa foto: unsplash, autor Michael Discenza

Pentru mulți oameni, băutura și sărbătorile merg mână în mână. cu toate astea, studiile arată că excesul de alcool te poate face să te simți foarte anxios de sărbători.

În perioada de dinaintea Crăciunului și până la Anul Nou se înregistrează mai multe episoade de consum excesiv de alcool decât în orice alt moment al anului, potrivit American Addiction Centers. Există simptomele standard ale mahmurelii - dureri de cap puternice, stări de greață și o nevoie de neclintit de liniște totală - dar mulți oameni experimentează, de asemenea, niveluri ridicate de anxietate. Așadar, având în vedere sărbătorile care se apropie - și, prin urmare, toată șampania și alcoolul pe care urmează să le serviți - am vrut să aflăm de ce băutura ne poate da mai multă anxietate în zilele următoare.

De ce consumul de alcool te poate face să te simți foarte anxios de sărbători

Fluctuațiile de dispoziție pe care le resimțim după câteva zile sau chiar o noapte de consum excesiv de alcool pot fi puse pe seama acidului gama aminobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor din creier. Alcoolul activează acidul gamma-aminobutiric, cunoscut si sub numele de GABA, făcându-ne să ne simțim mai puțin anxioși și relaxați.

"Prin activarea unui neuron inhibitor, [alcoolul] te face necoordonat, te face dezinhibat - deci ești puțin mai vorbăreț - și asta se întâmplă imediat", a declarat Dr. Stephen Holt, medic specialist în medicina dependenței la Yale Medicine.

Cu toate acestea, dacă beți mai multe zile la rând și, prin urmare, activați sistemul GABA pentru o perioadă de timp prelungită, sistemul GABA începe să se răcească.

"Creierul tău începe să spună: "Oh! Acum există acest lucru nou în creierul nostru, ar trebui să facem niște schimbări"", a spus Holt.

Când, în cele din urmă, vă opriți din băutură, sistemul GABA este încă supracompensat și se încurcă, ceea ce duce la un vârf de anxietate.

"Când scoți alcoolul din sistem - sunt patru zile de beție și acum nu mai bei alcool - acel sistem [GABA] este acum stimulat în așa fel încât începi să te simți anxios dacă nu ai alcool în sistem", a spus Holt.

În plus, alcoolul eliberează un val de endorfine - opiaceele naturale ale corpului nostru - care ne oferă o senzație de bine. Atunci când bem zile la rând, creierul nostru începe să se aștepte la această substanță plăcută tot timpul. Și, fără ea, putem începe să ne simțim un pic mai abătut.

"Noi folosim termenul de disforie, care este un fel de opusul euforiei", a spus Holt. "Este doar acest sentiment de gol și de senzație de gol - lipsește ceva - pentru că alcoolul ne oferea acest efect plăcut, de întărire".

Alcoolul poate fi, de asemenea, stimulant

Alcoolul poate fi, de asemenea, stimulant, potrivit doctorului John Krystal, președintele departamentului de psihiatrie de la Yale Medicine. Unii oameni pot găsi că un pahar de vin sau de bere îi va face să se simtă mai stimulați. Krystal spune că acest lucru se poate datora capacității alcoolului de a crește nivelul de norepinefrină din organism, care este o substanță chimică implicată în răspunsul organismului nostru de "luptă sau de fugă" la frică sau stres.

Această grabă de norepinefrină poate juca în câteva moduri.

"În timp ce unii oameni pot găsi efectele norepinefrinei ca fiind plăcute, alții - în special persoanele cu simptome asociate cu tulburarea de panică sau PTSD - pot fi foarte sensibile la capacitatea norepinefrinei de a declanșa anxietatea", a spus Krystal, potrivit healthline.com 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel