Cele patru condimente minune, ideale pentru reducerea hipertensiunii arteriale. Pot înlocui cu succes sarea

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @KamranAydinov
FOTO: Freepik @KamranAydinov

Sarea poate fi înlocuită cu succes de câteva condimente, iar reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune și de boli de inimă.

Consumul de sare este tot mai crescut, depășind cu mult doza indicată de către Organizația Mondială a Sănătății, care recomandă maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă atât sarea folosită la gătit, cât și cea prezentă în legume și carne, precum și cea din alimentele ultraprocesate.

Un consum adecvat de sare este necesar pentru susținerea funcțiilor organismului, însă excesul poate duce la hipertensiune, care este un factor de risc pentru bolile de inimă.

Astfel, nutriționiștii au sugerat utilizarea condimentelor pentru a îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea hipertensiunii.

Cele 4 condimente minune

Algele marine Dulse. ”Dulse este un tip de alge marine care oferă un gust sărat, umami, dar fără sodiu. De asemenea, furnizează nutrienți importanți, cum ar fi iodul și calciu”, spune  dieteticianul Sydney Greene, citată de EatThis.

Studiile au asociat consumul de nutrienți din alge și din extractele acestora cu o bună sănătate cardiovasculară.

Paprika afumată. Acest tip de condiment este ”un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate și poate oferi o aromă afumată fără adaos de sodiu și conservanți", recomandă Greene.

În plus, Greene dezvăluie că, pentru a vedea cu adevărat beneficiile pentru sănătate ale ardeiului, inclusiv capacitatea sa de a ajuta la reglarea zahărului din sânge și de a combate inflamațiile, trebuie să consumați acest condiment în cantități mari și des.

Turmericul/curcuma este un condiment foarte aromat, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. De asemenea este cunoscut și pentru capacitatea sa de a potența nutrienții altor alimente, cum ar fi cartofii dulci, legume care pot reduce în mod natural tensiunea arterială prin conținutul bogat de potasiu. Greene sugerează combinarea turmericului cu piper negru, lucru care ar permite organismului să absoarbă și să utilizeze mai bine acest din urmă condiment.

Praful de usturoi. Chiar dacă nu este la fel de aromat ca usturoiul pisat sau cel proaspăt, praful de usturoi este un condiment popular ce poate da subtil o aromă deplină mâncării.

”Usturoiul adaugă profunzime de aromă la majoritatea mâncărurilor și este excelent pentru sistemul imunitar. În doze mari, consumul de usturoi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale”, spune Greene. O linguriță de pudră de usturoi conține o cantitate nesemnificativă de 1,86 miligrame de sodiu.

Vezi și: Uleiul de ricin, de la produsul antibacterian la remediu pentru constipație. Ce alte beneficii mai are, dar și care sunt contraindicațiile utilizării sale

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel