Cel mai consumat medicament de femei ar putea să se dea fără rețetă

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vitamine-farmacie-farmaceutic-capsule-3683063/
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vitamine-farmacie-farmaceutic-capsule-3683063/

Cel mai consumat medicament de femei ar putea să se dea fără rețetă.

Cel puțin așa s-ar putea întâmpla în Spania. Acolo este o dezbatere ridicată de trei companii medicale și farmaceutice, care și-au făcut publică poziția în favoarea eliberării pilulei cu progestativ, fără prescripție medicală.

Este un tip de contraceptiv oral pentru utilizare regulată, cu un profil ridicat de siguranță, deoarece chiar și femeile care alăptează  îl pot lua. Acești specialiști caută să „elimine barierele” în calea accesului la medicament.

Totuși, Societatea Spaniolă de Contracepție (SEC) consideră că această posibilitate ar fi o „capcană” și pledează pentru prescrierea rețetei pentru a se asigura că fiecare femeie primește pilula care i se potrivește cel mai bine și astfel să îmbunătățească aderența la tratament.

Decizia va fi luată de Ministerul Sănătății din Spania. 

Acest tip de contracepție este deja disponibil fără prescripție medicală în Regatul Unit „cu scopul de a reduce numărul de sarcini nedorite”.

După cum au explicat specialiștii, una dintre principalele origini ale sarcinilor nedorite este lipsa accesului la contraceptivele orale zilnice, care este a doua cea mai folosită metodă de prevenire a reproducerii după prezervativ. Această măsură ar constitui un „avans social important”, întrucât ar crește continuitatea tratamentului și ar reduce lacunele în utilizarea acestuia, adică întreruperile care implică riscul unor sarcini nedorite.

VEZI ȘI: Nadine: De ce, deși locuiesc în Franța, dar la țară, nu am văzut niciun om fără dinți în gură

Cu toate acestea, nu toți profesioniștii din acest domeniu gândesc la fel. Unii critică inițiativa pe care o consideră o „capcană”. De ce? Pentru că nu există o singură pastilă care să funcționeze la fel de bine pentru toate femeile. Contracepția înseamnă mai mult decât să luați o pastilă, este nevoie de sfatul profesioniștilor din domeniul contracepției.

Pilulele monohormonale (sau progestative)

Acest tip de anticoncepţionale, cunoscute şi ca „micro-pilule”, conţin doar un singur tip de hormon de sinteză numit progestativ. Sunt recomandate femeilor care nu pot lua estrogen şi conţin pilule active, iar menstruaţia poate să apară sau nu la administrarea acestor tipuri de pilule contraceptive.

Mare atenţie însă, aceste anticoncepţionale au un interval de administrare limitat. Trebuie luate într-un interval fix de 3 ore. De exemplu, dacă prima pilulă a fost luată seara la ora 19:00, atunci în zilele următoare administrarea lor trebuie încadrată în intervalul 19:00-21:00, altfel riscul să rămâneţi însărcinată este destul de ridicat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel