Ceaiul de hamei, benefic pentru insomnii. Ce alte proprietăți mai are

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @FotoHelin
FOTO: Freepik @FotoHelin

Hameiul este folosit în industria berii. Ceaiul de hamei este benefic în insomnie și stările de nervozitate.

Hameiul este floarea plantei de hamei (Humulus lupulus) și folosită în mod obișnuit la fabricarea berii. Cu toate acestea, pe lângă aromatizarea berilor, hameiul a fost studiat în scopuri potențiale pentru sănătate.

Astfel, multe dintre beneficile hameiului sunt atribuite uleiurilor esențiale și flavonoidelor, compuși ce se găsesc în florile de hamei.

Hameiul conține, de asemenea, acizii amari humulonă și lupulonă, care pot avea proprietăți antimicrobiene, potrivit VeryWellHealth.

În scop terapeutic, hameiul se folosește cel mai adesea în combinație cu valeriana, fiind indicat în tratamentul stărilor de nervozitate, tulburărilor de somn, gastropatiilor nervoase sau în menopauză.

De precizat este faptul că preparatele pe bază de hamei sunt contraindicate în depresia severă. Hameiul relaxează musculatura netedă, în special la nivelul tractului digestiv, având și o acțiune antiinflamatoare în același areal, fiind indicat în dismenoree, colon iritabil, boala Crohn.

De asemenea, substanțele estrogenice determină efecte anafrodisiace, hameiul fiind recomandat în nevrozele sexuale la bărbați.

Cercetările recente au evidențiat o posibilă activitate antitumorală a hameiului, datorată xantahumolului, care s-a dovedit a acționa ca inhibator asuprea unui component al activării necontrolate a diviziunii celulare.

Pentru humulonă (alfa acid) a fost demonstrată o activitate de inhibare a resorbției osoase, efect util în tratamentul osteoporozei.

Cum se consumă hameiul 

Infuzia de hamei se prepară din 0,5 g de produs vegetal mărunțit și 150 ml de apă fiartă, care va sta pentru 10-15 minute, în repaus, într-un vas acoperit, după care va fi filtrată. Se recomandă să se bea o ceașcă de infuzie proaspăt preparată de 2-3 ori pe zi și înainte de culcare. 

Preparatele în care intră extracte obținute din conurile femele de hamei se prescriu în: 

- tratamentul insomniilor

- al tulburărilor de adormire

-  în nevrozele sexuale

- poluții, ejaculări precoce, precum și ca afrodisiac la bărbați

- gastropatii nervoase.

Hameiul, efecte secundare

Atunci când este administrat ca supliment, hameiul este considerat a fi în general sigur și are efecte secundare minime. Cu toate acestea, efectele secundare sunt posibile atunci când se ia hamei și pot fi ușoare sau severe.

Efecte secundare ale hameiului sunt puține, iar reacțiile la supliment sunt rare.

Unele persoane pot prezenta somnolență sau amețeli atunci când iau suplimente de hamei.

În mod obișnuit, aceste efecte secundare vor dispărea odată ce încetați să luați hamei.

Dacă efectele secundare nu se ameliorează sau dispar, discutați cu furnizorul de servicii medicale.

Efecte secundare severe

Hameiul poate provoca reacții de hipersensibilitate la unele persoane.

Hipersensibilitatea este caracterizată ca o reacție alergică extremă. Aceste reacții pot apărea în termen de 24 de ore de la administrarea hameiului sau pot dura mai mult timp până la apariție.

Aceste reacții pot varia în gravitate, anafilaxia fiind o urgență medicală.

Vezi și: Cromul, benefic pentru diabet și sănătatea inimii. Care este cantitatea necesară și în ce alimente se găsește

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel