Cea mai bună dietă pentru 2023, validată de oamenii de știință. Iată topul celor mai sănătoase metode de slăbit

Autorul articolului: Georgiana Ionita |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto Freepik
Foto Freepik

Dieta Mediteraneană se situează, pentru al șaselea an consecutiv, pe primul loc în topul dietelor.

Stilul mediteranean de alimentație a obținut titlul de cea mai bună dietă în general, potrivit ratingurilor pentru 2023 anunțate marți de U.S. News & World Report. Mâncărurile din însorita Mediterană s-au clasat, de asemenea, pe primul loc la categoriile cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă bazată pe plante, se arată în raport.


În două noi categorii adăugate pentru 2023, dieta mediteraneană a fost la egalitate cu dietele TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), care reduce colesterolul, și cu dietele flexitariene, ca fiind cea mai bună dietă pentru familie, și cu DASH (Dietary approaches to stop hypertension) pentru cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, potrivit CNN.

Topul dietelor în 2023

Dieta Mediteraneană

Dieta DASH 

Dieta Flexitarian

Dieta MIND 

Dieta TLC 

Dieta Mayo Clinic 

Dieta Volumetrics 

Dieta WW (Weight Watchers) 

 Dr. Weil dieta antiinflamatorie

Dieta Ornish 

Dieta Noom

Dieta Pritikin 

Dieta Zone 

Dieta Jenny Craig 

Dieta Nutrisystem 

Dieta South Beach 

Dieta Keyto 

Dieta Paleo

Dieta Keto 

Dieta Atkins 

Dieta OPTAVIA

Dieta SlimFast Diet

Dieta Raw Food Diet

"Suntem mereu în căutarea mai multor afecțiuni de sănătate pe care le putem aborda. Dar, de multe ori, nu există suficiente date științifice care să examineze dieta X și afecțiunea X", a declarat Gretel Schueller, redactor-șef pentru sănătate la U.S. News & World Report, care supervizează clasamentul anual al dietelor.

"Cu toate acestea, sănătatea oaselor și a articulațiilor este un domeniu în care există o cantitate destul de mare de literatură științifică", a spus Schueller. "Recunoaștem, de asemenea, că populația noastră îmbătrânește, astfel încât concentrarea asupra dietelor care pot crește calitatea vieții în rândul persoanelor în vârstă este un element important."

Schimbări în clasamentul dietelor

De asemenea, o noutate în acest an: Evaluatorii au clasificat doar 24 de diete în loc de cele aproximativ 40 de diete analizate în anii trecuți. Cinci diete din lista inițială - vegetariană, vegană, nordică, asiatică tradițională și indicele glicemic - au fost integrate de către juriu în dieta mediteraneană și în alte diete datorită principiilor vegetale care stau la baza lor.

"Mesajul de reținut aici este recunoașterea faptului că dieta mediteraneană nu se referă cu adevărat doar la alimentele din jurul Mediteranei", a spus Schueller. "Puteți lua lecțiile și abordarea modelului alimentar mediteranean și le puteți aplica la orice bucătărie din orice țară."


Această abordare este reflectată în cadrul a două noi diete - Keyto și Pritikin - care au fost adăugate la revizuirea pentru 2023, a spus Schueller. 

"Recunoaștem că din ce în ce mai mulți oameni mănâncă un fel de dietă bazată pe plante sau pe plante sau cel puțin încearcă să o facă", a spus ea. "Dieta keto cu Y ar trebui să fie un plan mediteranean flexibil, cu conținut scăzut de carbohidrați.

"Dieta Pritikin se concentrează pe consumul de alimente integrale cu conținut scăzut de grăsimi și bogat în fibre și este destul de flexibilă", a adăugat ea. "Vedem un impuls către consumul mai multor alimente integrale, neprocesate, ceea ce cred că este un lucru minunat."


Ce presupune dieta Mediteraneană

Numeroase studii au constatat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Alimentele din dieta mediteraneană

Dieta se caracterizează printr-o bucătărie simplă, bazată pe plante, majoritatea fiecărei mese fiind axată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei doar pentru a da gust unui fel de mâncare. Este încurajat consumul sănătos de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietre de temelie de bază ale stilului mediteranean de alimentație. Modificările stilului de viață care fac parte din această dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul conștient al alimentelor preferate, precum și mișcarea și exercițiile fizice conștiente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel