Ce trebuie să faci pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Ce recomandă specialiștii

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer

Dacă ați eliminat recent o piatră la rinichi, știți că nu este o sarcină ușoară. Mulți dintre noi sunt conștienți de procesul dureros al eliminării unei pietre la rinichi. Cu toate acestea, nu se discută adesea despre ce sunt de fapt și la ce să te aștepți. 

Potrivit Fundației Urology Care, o piatră la rinichi este o formațiune construită din sărurile și mineralele care se găsesc în urina noastră. Cu cât nivelul de săruri și minerale din urină este mai ridicat, cu atât sunteți mai expus riscului de a dezvolta o piatră la rinichi.

Ciorchinele poate începe ca fiind mic și poate crește în dimensiuni mai mari. Dacă piatra rămâne în rinichi, este posibil să nu cauzeze nicio problemă. Dacă se deplasează pe ureter în vezica urinară sau se blochează în ureter, urinarea poate deveni dificilă și dureroasă.

Dacă v-ați mai confruntat cu trecerea neplăcută a pietrelor la rinichi, să știți că nu sunteți singur. Fundația Națională a Rinichiului estimează că cel puțin 1 din 10 persoane va dezvolta o piatră la rinichi la un moment dat în viața lor. Aproape o jumătate de milion de oameni vizitează camera de urgență din cauza simptomelor asociate cu faptul că au o piatră la rinichi.

Este posibil să aflați de ce ați avut pietre la rinichi


Știm că poate fi dureros să treacă, că sunt alcătuite din sărurile și mineralele din urina noastră și că sunt o problemă frecventă - dar ce trebuie să faci după ce ai scăpat de piatra la rinichi?

Citește și: Ce spune ora la care te trezești în miez de noapte despre starea ta emoțională. STUDIU

Dacă sunteți curios de ce s-a format o piatră, puteți face o analiză a pietrei și a urinei. Înțelegerea motivului pentru care ați dezvoltat piatra la rinichi vă poate ajuta să luați măsuri preventive pe viitor. Pentru a colecta piatra, Fairview recomandă să urinați într-un recipient timp de 24 de ore și apoi să turnați urina printr-o strecurătoare pentru a colecta una sau mai multe pietre. Dacă nu colectați calculul, puteți totuși să aduceți o probă de urină care a fost prelevată în termen de 24 de ore de la apariția calculului renal pentru a fi analizată.

Există câteva simptome pe care nu trebuie să le ignorați


Dacă nu doriți să aflați mai multe despre afecțiunea dumneavoastră, poate fi totuși util să vă pregătiți pentru ceea ce ar putea urma. Healthline notează că ar trebui să fiți conștient că ar putea exista dureri persistente sau chiar o altă piatră care trebuie să treacă. Dacă ați luat vreun medicament prescris pentru a vă ajuta să gestionați durerea provocată de calculii renali, medicamentul poate provoca efecte secundare, cum ar fi constipația și balonarea abdominală. Durerea persistentă și alte efecte secundare pot fi frecvente.

Contactați-vă medicul dacă ați eliminat recent o piatră la rinichi și aveți următoarele simptome: frisoane, umflarea picioarelor, urină de culoare tulbure sau o senzație dureroasă de arsură la urinare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel