Ce se întâmplă dacă îți cureți urechile cu bețișoare de bumbac. Riscurile la care te expui

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Alexander Grey
Sursa foto: unsplash, autor Alexander Grey

Dacă și tu obișnuiești să îți cureți urechile folosind bețișoare cu vată, atunci cu siguranță trebuie să renunți la acest obicei. Descoperă ce se întâmplă atunci când faci asta și care sunt riscurile.

Ceara de ureche poate fi incomodă și inestetică, dar are o funcție importantă în corpul dumneavoastră, ajutând la protejarea canalelor urechii de infecții, umiditate, leziuni și obiecte străine. De asemenea, ajută la curățarea urechilor, explică Amy Sarow, AuD, doctor în audiologie și membră a Forbes Health Advisory Board.

"Urechea se autocurăță. Funcționează ca o bandă transportoare naturală, împingând ceara și resturile spre exterior, spre intrarea în canalul auditiv", spune ea pentru Best Life. "Când introducem un obiect străin, cum ar fi un bețișor, pot apărea mai multe consecințe nedorite." Aceste consecințe, spune ea, vin adesea sub formă de leziuni, deoarece bețișoarele cu vârfuri de bumbac pot provoca leziuni grave la nivelul timpanului și al oaselor urechii.

Citiți mai departe pentru a afla cele trei lucruri care se pot întâmpla atunci când vă curățați urechile cu un bețișor de urechi - și ce trebuie să faceți în schimb.

Ai putea împinge ceara și mai mult în urechi

Poate părea contraintuitiv, dar Sarow spune că bețișoarele de bumbac împing adesea ceara mai departe în urechi, în loc să îndepărteze excesul de reziduuri. Ea avertizează că, dacă împingeți în mod regulat ceara înapoi în canalul auditiv, "aceasta se poate acumula și poate provoca o impactare a ceară".

Impactarea este o problemă comună care apare atunci când ceara se acumulează în canalul urechii. Este deosebit de frecventă la adulții mai în vârstă, deoarece ceara tinde să devină mai dură în textură pe măsură ce îmbătrânim, potrivit Cedars Sinai. Simptomele de impactare a cerumenului includ pierderea auzului, dureri de urechi, amețeli, țiuituri în urechi sau o senzație de plenitudine în urechi.

Vă puteți răni timpanul

Sarow avertizează, de asemenea, că bețișoarele de bumbac sunt cunoscute pentru a provoca leziuni, în special atunci când sunt folosite pentru a săpa adânc în canalul urechii. "Am avut pacienți care au venit la cabinet care s-au speriat în timp ce foloseau bețișoarele  și apoi și-au înțepat accidental timpanul", spune ea.

De multe ori, pacienții își curăță urechile în așteptarea unei întâlniri cu medicul sau cu specialistul în auz, spune Sarow. Ea spune că acest lucru este "de obicei evident, după cum reiese din rănile proaspete din canalele lor auditive atunci când le examinează urechile cu un otoscop. Utilizarea agresivă a tampoanelor de bumbac poate provoca sângerări sau iritații, ceea ce poate duce la infecții", avertizează audiologul.

Este posibil să vă mănânce urechile

O altă consecință frecventă a folosirii tampoanelor de bumbac pentru a îndepărta ceara din urechi este că poate provoca mâncărimi. "Testele au arătat că [ceara de urechi] are proprietăți antibacteriene și antifungice. Dacă urechile tale nu au suficient cerumen, este posibil să te simți mâncărime și disconfort", explică Harvard Health Publishing.
Sarow notează că, de obicei, a avea suficientă ceară în urechi este important pentru a păstra cantitatea potrivită de umiditate în canalele auditive. "Îndepărtarea unei cantități prea mari de ceară sau împingerea ei mai jos, într-o zonă concentrată, poate provoca uscăciune și iritații", avertizează ea, potrivit bestlife.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel