Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mai bei cafea timp de o lună. Descoperirea medicilor

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Clay Banks
Sursa foto: unsplash, autor Clay Banks

Dacă sunteți dependent de o ceașcă de cafea (sau trei) zilnic, este posibil ca organismul dumneavoastră să fie dependent de impulsul de cofeină pe care îl aduce. Cu toate acestea, experții spun că există mari schimbăridacă reduceți consumul zilnic de cafea - sau chiar dacă renunțați complet la ea.

Ceea ce îi oprește pe mulți oameni să facă pasul spre o dimineață fără cafea este perioada inițială destul de neplăcută de sevraj. "Dacă vă opriți brusc din consumul de cafea, este posibil să simțiți simptome de sevraj în decurs de câteva zile până la o săptămână sau două", explică Shirley Collins, medic și autor colaborator la Academia Labs, LLC. Aceste simptome pot include dureri de cap, oboseală, iritabilitate, dureri musculare, simptome asemănătoare gripei și multe altele. Cu toate acestea, Collins notează că, după o lună, corpul dumneavoastră se va fi aclimatizat probabil la lipsa cofeinei și un nou set de efecte (în mare parte) pozitive poate începe să apară.

Vă întrebați ce urmează după ce se termină perioada de sevraj și încep schimbările mai permanente? Citește mai departe pentru a afla ce se întâmplă cu corpul tău atunci când nu mai bei cafea timp de o lună, pentru a decide dacă este potrivit pentru tine.

Este posibil să începeți să dormiți mai bine

Prima schimbare majoră pe care ai putea să o observi după ce renunți la cafea timp de o lună este că somnul tău se îmbunătățește. Acest lucru este adesea valabil mai ales pentru persoanele care sunt obișnuite să bea mai multe cești de cafea în fiecare zi sau care beau cafea până după-amiaza sau seara.

"Cofeina este un stimulent care poate perturba tiparele de somn și poate duce la insomnie", spune Nadia K. Ghumman, medic și autor la Wholesomealive.com, pentru Best Life. "Când cineva încetează să mai bea cafea, poate experimenta îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea și durata somnului, ceea ce duce la o odihnă mai bună și la reducerea senzației de oboseală", explică ea.

Collins este de acord cu faptul că renunțarea la cafea este posibil să vă îmbunătățească tiparele de somn. "Odată ce cofeina este eliminată din sistemul dumneavoastră, veți putea dormi mai bine. Deoarece cofeina nu mai blochează receptorii care favorizează somnul, acum puteți adormi cu ușurință mai repede și veți avea un somn susținut mai lung", spune ea.

Este posibil să aveți modificări ale dispoziției

Renunțarea la cafea poate duce, de asemenea, la schimbări notabile ale dispoziției, spun cei doi medici. "Atunci când devii dependent de cafea, ești mai alert, dar mintea ta poate intra și ea în viteză", spune Collins, menționând că acest lucru poate duce la gândire excesivă și la anxietate. "Atunci când reușești să te dezveți cu succes de cafea, ai mai puțină anxietate", explică ea.

Ghumman spune că persoanele care suferă de stres frecvent pot observa o "dispoziție mai relaxată și mai calmă" în decurs de o lună. "Cafeaua poate afecta nivelul de hormoni precum cortizolul și adrenalina din organism, ceea ce duce la modificări ale dispoziției și ale nivelului de energie", spune ea pentru Best Life.

Sănătatea dumneavoastră dentară se poate îmbunătăți

Renunțarea la cafea vă poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea și igiena dentară, notează Collins, adăugând că poate îmbunătăți considerabil aspectul dinților. "Culoarea cafelei vă poate păta dinții, așa că oprirea cafelei, împreună cu alte măsuri de igienă dentară, vă poate face dinții să arate mai albi."

Experții spun că cafeaua poate provoca, de asemenea, o acumulare de placă și poate eroda smalțul dinților în timp - mai ales dacă vă luați cafeaua cu lapte sau zahăr. Prin faptul că nu mai beți cafea, este posibil să aveți mai puține șanse de a dezvolta carii și alte probleme dentare.

Este posibil să rămâneți mai hidratat

Dacă nu mai beți cafea - și mai ales dacă o înlocuiți cu apă - veți deveni rapid mai hidratat. Aceasta este o veste excelentă, mai ales în lumina cercetărilor recente care sugerează că consumul de apă poate ajuta la îndepărtarea anumitor afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și altele.

"Cafeaua este un diuretic, ceea ce înseamnă că poate deshidrata organismul. Atunci când cineva încetează să mai bea cafea, se poate simți mai hidratat și poate avea mai puține simptome de deshidratare, cum ar fi gura uscată și oboseala", spune Ghumman, potrivit bestlifeonline.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel