Cât de nesănătos este consumul de apă rece pe timp de caniculă. Avertismentul medicilor

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Anderson Rian
Sursa foto: unsplash, autor Anderson Rian

Nu este nimic mai bun decât un pahar de apă rece într-o zi călduroasă. Dar cât de nesănătos este pentru organism?

Experții spun că este posibil ca organismul să intre într-o stare de șoc după ce o persoană bea apă rece ca gheața pe o vreme caniculară, dar că acest lucru este extrem de rar, potrivit Snopes. 


De asemenea, nu există niciun suport științific pentru ideea că apa rece poate duce la răceli sau dureri de gât. Dar, pentru unele persoane, pot exista alte câteva dezavantaje, conform Medical News Today.


Un mic studiu coreean publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility a constatat că apa rece poate exacerba simptomele persoanelor cu achalazie, o tulburare rară care face dificilă înghițirea alimentelor și băuturilor. Studiul a constatat, de asemenea, că apa caldă ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. 


În plus, un studiu efectuat în 2001 pe aproape 700 de femei a constatat că aproape 8% dintre participante au raportat dureri de cap după ce au băut apă rece cu paiul. Durerile de cap au fost de două ori mai probabile în rândul femeilor care aveau un istoric recent de migrene.


Câteva beneficii ale consumului de apă rece


Apa rece este ideală atunci când faceți exerciții fizice, mai ales pe căldură. Un studiu din 2012 publicat în The Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat că sportivii care au băut apă rece în timpul exercițiilor fizice au înregistrat o creștere mai mică a temperaturii corpului decât cei care au băut apă la temperatura camerei.


Un studiu din 2014, publicat în PLOS One, a constatat că apa rece poate îmbunătăți exercițiile de anduranță într-un climat cald și umed. Acest lucru conferă credibilitate unui studiu anterior publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise, care a constatat că apa rece poate facilita exercițiile fizice pe timp de căldură, permițând oamenilor să facă exerciții fizice pentru perioade mai lungi de timp. 


Oricum ar fi, apa este incredibil de importantă pentru sănătatea dumneavoastră. Apa vă ajută organismul să mențină o temperatură, un ritm cardiac, o tensiune arterială și un nivel de electroliți sănătoși, potrivit Harvard Health Publishing. De asemenea, vă ajută să digerați alimentele și să evitați constipația. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel