Brânza bogată în nutrienți, una dintre cele mai sănătoase dintre brânzeturi. Se poate consuma ca desert, dar și ca fel principal

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @Racool_studio
FOTO: Freepik @Racool_studio

Brânza feta este considerată una dintre cele mai sănătoase tipuri de brânzeturi. Este plină de nutrienți, vitamine și minerale, și foarte versatilă.

Brânza feta este obținută din lapte de oaie sau de capră, ori combinația celor două tipuri de lapte, însă pentru a se păstra standardul grecesc, nu trebuie depășit procentul de 30% de lapte de capră, și are un aport nutrițional bogat, ceea ce o recomandă printre cele mai bune sortimente de brânzeturi.

Poate fi folosită atât ca fel principal, alături de roșii și stropite cu ulei de măsline, tipic dietei mediteraneene, dar și ca desert dulce ori sărat.

Brânza feta, conținut nutrițional

Acest tip de brânză are o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale. Astfel, 100 de grame de brânză conține:

- calorii 265

- carbohidrați 3,88 g

- proteine 14,2 g (25% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)

- grăsimi totale 21,5 g

- colesterol 89 mg (29%)

- folați 8% DZR

- tiamină (vitamina B1) 13%

- riboflavină (vitamina B2) 65%

- niacină (vitamina B3) 6%

- pirodoxină (vitamina B6) 32,6%

- vitamina A 14%

- vitamina D 5%

- vitamina E 1%

- vitamina K 1,5%

- sodiu 76%

- potasiu 1,3%

- calciu 49%

- cupru 3%

- fier 8%

- magneziu 5%

- mangan 1%

- fosfor 48%

- zinc 26%, notează Nutrition&You.

Brânza feta, beneficii

Susține sănătatea oaselor. Fiind o sursă importantă de calciu, proteine și fosfor, brânza feta este benefică pentru sănătatea oaselor, iar doza mare de calciu contribuie la îmbunătățirea densității osoase, o problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special femeile aflate la menopauză.

Luptă împotriva cancerului. Acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras esențial Omega 6, contribuie la dezvoltarea masei musculare și la reducerea țesutului adipos, astfel că brânza feta este potrivită în dietele pentru menținerea sau scăderea în greutate. Mai mult decât atât, CLA împreună cu proteina alfa-lactalbumină poate avea un efect antitumoral, prin scăderea riscului de dezvoltate a cancerului.

Contribuie la funcționarea optimă a sistemului digestiv. Datorită modului de obținere a brânzei feta, prin fermentare, aceasta este o sursă importantă de probiotice, elemente benefice pentru sănătatea micromiomului și a sistemului digestiv. Mai mult, este un tip de aliment potrivit pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

Ameliorează anemia. Conținutul de fier și acid folic sprijină menținerea unui nivel echilibrat al fierului din organism și reducerea riscului de anemie, afecțiune care ”mănâncă” acest nutrient și care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Susține sănătatea ochilor. Vitamina B2 din brânza feta este bună pentru ameliorarea migrenelor și a durerilor comune de cap. Mai mult, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor oculare degenerative, printre acestea numărându-se cataracta, ketatoconusul și glaucomul, afecțiuni asociate înaintării în vârstă.

Vezi și: Planta ce ajută în bolile neurodegenerative, dar și în prevenirea cancerelor. Are o puternică acțiune antioxidantă și este recomandată în timpul sarcinii

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel