Boli de inimă la pisici: cauze și simptome. Cum le protejezi sănătatea

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto> unsplash, autor Mikhail Vasilyev
Sursa foto> unsplash, autor Mikhail Vasilyev

Problemele cardiace ale pisicilor nu sunt ceva neobișnuit în zilele noastre, cardiomiopatia reprezentând o treime din toate bolile cardiace la pisici. 

Bolile cardiace pot fi dobândite sau congenitale la pisici. În timp ce cele congenitale nu pot fi prevenite din cauza consangvinizării animalelor de companie ca urmare a lăcomiei umane. Dar puteți lua întotdeauna măsuri pentru a preveni bolile cardiace care sunt dobândite în natură. Și creșteți calitatea vieții animalului dumneavoastră de companie cu blană. Dr. Shantanu Kalambi, medic veterinar șef al unui portal de sănătate și bunăstare pentru animale de companie, vorbește despre câteva boli de inimă comune felinelor.

Cardiomiopatie hipertrofică (HCM): Apare atunci când țesutul ventriculului, de obicei cel stâng, se îngroașă până la punctul în care afectează funcțiile de relaxare, pompare și umplere.

Cardiomiopatie restrictivă (RCM): Caracterizată de o acumulare de țesut cicatricial pe mucoasa interioară a inimii care reduce eficiența de umplere și de pompare.

 Cardiomiopatie dilatativă (DCM): Se dezvoltă atunci când pereții musculari devin prea subțiri, iar inima se mărește, ceea ce duce la o capacitate de pompare foarte slabă.

Cauzele subiacente ar putea include boli tiroidiene, hipertensiune arterială, tumori, boli ale viermilor de inimă și anemie, care vor duce în continuare la insuficiență cardiacă congestivă felină. Anumite rase sunt predispuse la această afecțiune, inclusiv Maine coons, Persani, Ragdolls și unele American Shorthairs. În general, este cel mai des întâlnită la pisicile de vârstă mijlocie și la cele mai în vârstă.
Aceste afecțiuni pot fi un ucigaș tăcut, deoarece pisicile noastre nu prezintă semne clinice până în ultimele stadii. Cele două simptome cele mai semnificative ale problemelor cardiace la pisici sunt respirația dificilă și dificultățile de mers, în special slăbiciunea sau paralizia picioarelor din spate. Dificultatea respiratorie se datorează, desigur, acumulării de lichide. Fiți atenți la respirația rapidă, greoaie sau cu gura deschisă.

Păstrarea sănătății inimii pisicii 

Există câteva măsuri preventive pe care le puteți adopta în rutina zilnică, care vor preveni aceste afecțiuni,

● Vizite regulate la veterinar: Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă ajuta să vă protejați pisica împotriva bolilor de inimă este să programați vizite regulate la veterinar. Cu cât pisica este mai în vârstă, cu atât mai multe vizite sunt necesare. Acest lucru ajută, de asemenea, la diagnosticarea afecțiunii în stadii incipiente, unde va fi ușor de întreținut și de tratat.

● Dietă: În ceea ce privește dieta, deficitul de aminoacizi poate duce la HCM, așa că dați-i pisicii dvs. o dietă pe bază de carne cu conținut scăzut de sodiu, deoarece nu pot sintetiza câțiva aminoacizi pe cont propriu. Așadar, asigurați-vă că pisica dumneavoastră primește o hrană nutritivă bine echilibrată.

● Suplimente pentru pisici: Nu putem echilibra întotdeauna nutriția până la ultimul detaliu, deoarece pisicile pot fi pretențioase la mâncare, iar cu stilul de viață ocupat al părinților nu este întotdeauna posibil să se verifice dacă există micronutrienți. În aceste cazuri, suplimentele pentru pisici pot fi o opțiune promițătoare pentru a preveni bolile de inimă la pisici și pentru a le menține sănătos sistemul cardiovascular.

● Exerciții fizice: Exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, importante și uneori sunt trecute cu vederea în cazul pisicilor. Deoarece au tendința de a dormi mai mult și nu sunt foarte sociabile. Așa că programați un timp pentru a vă juca cu pisica dvs. pentru a vă asigura că își primesc doza zilnică de exerciții fizice. Și mențineți-le greutatea, deoarece pisicile obeze sunt mai predispuse la boli de inimă.

● Vermifugarea: O deparazitare regulată poate preveni afecțiuni precum boala viermilor de inimă, care poate duce mai departe la insuficiența cardiacă congestivă felină. Trebuie administrată o doză adecvată de medicație pentru deparazitare la un program corespunzător. Acest lucru stimulează, de asemenea, imunitatea pisicii, crescând astfel calitatea vieții felinei dumneavoastră cu blană.

● Reduceți stresul: Încercați să păstrați viața micului dvs. prieten cât mai puțin stresantă. Asigurați-vă că pisica dvs. are întotdeauna un loc liniștit, relaxant, departe de tot zgomotul, de copii și de alte animale de companie. Ca un somn bun poate lua pentru o vreme povara de pe inimă.

● Reduceți anxietatea: Ori de câte ori schimbați rutina, faceți-o încet și treptat pentru a evita stresul și pentru a-i face să se simtă confortabil, copleșiți-i cu afecțiune.

● Observați semnele: Fiți atenți la simptome mai puțin evidente, cum ar fi vărsături, letargie, depresie, circulație deficitară, burtă umflată, pierderea poftei de mâncare, schimbarea greutății și neliniște. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, faceți un EKG sau o radiografie pentru a afla cauza, potrivit timesofindia.com

Sperăm că acest lucru vă oferă câteva informații și răspunde la câteva dintre întrebările dumneavoastră cu privire la sănătatea prietenului dumneavoastră felin. Nu așteptați să apară semnele, începeți călătoria de prevenire a bolilor de inimă la pisica dumneavoastră imediat ce aceasta ajunge la dumneavoastră.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel