Beneficiile laptelui de cocos. De azi înainte vei bea doar acest lichid miraculos

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Datorită aromei sale distincte și texturii cremoase, laptele de cocos poate adăuga o aromă plăcută cafelei, shake-urilor de proteine și deserturilor. Deși nu este nici pe departe la fel de popular ca alte alternative de lapte pe bază de plante, își păstrează o bază de fani loiali. Dar cât de hrănitoare este această băutură? Și poate aduce beneficii tangibile pentru sănătate?

Datorită aromei sale distincte și texturii cremoase, laptele de cocos poate adăuga o aromă plăcută cafelei, shake-urilor de proteine și deserturilor. Deși nu este nici pe departe la fel de popular ca alte alternative de lapte pe bază de plante, își păstrează o bază de fani loiali. Dar cât de hrănitoare este această băutură? Și poate aduce beneficii tangibile pentru sănătate?

În acest articol, vom discuta despre valoarea nutritivă și potențialele beneficii pentru sănătate ale laptelui de cocos pentru a vă ajuta să decideți dacă este alternativa potrivită pe bază de plante pentru dumneavoastră.

Există două tipuri de lapte de cocos conservat și ambalat. Deși sunt făcute din același ingredient, ele diferă în ceea ce privește consistența, valoarea nutritivă, capacitatea de păstrare și utilizările culinare.

Laptele de cocos conservat este un lichid gros, alb, extras din „pulpa” de nucă de cocos. Deoarece este conservat și sigilat într-un recipient steril, este stabil la raft și vine cu o dată de expirare mai lungă. Laptele de nucă de cocos conservat are mult mai mult în grăsimi decât alte tipuri de lapte și, ca atare, este folosit în principal ca ingredient de gătit. Este un aliment de bază obișnuit în multe bucătării din Asia de Sud și este frecvent folosit pentru a face curry.

Laptele de cocos ambalat este un lichid apos, alb, extras din „pulpa” de nucă de cocos și îmbogățit de obicei cu vitamine, minerale și zaharuri adăugate. Este folosit în principal ca alternativă la lapte în cafea, smoothie-uri, shake-uri și cereale. Spre deosebire de laptele de cocos conservat, versiunea ambalată conține semnificativ mai puțină grăsime și mai multă apă și, în majoritatea cazurilor, trebuie să fie refrigerată înainte și după deschidere.

Atunci când nu țin cont de apă, grăsimea saturată este ingredientul principal al laptelui de cocos. Timp de câteva decenii, grăsimile saturate au fost considerate a fi unul dintre cei mai mari contributori la obezitate, boli cardiovasculare și afecțiuni degenerative. Cu toate acestea, mai multe studii încep să contrazică acest lucru, indicând faptul că corelația dintre condițiile cardiometabolice și consumul de grăsimi saturate rămâne slabă.

Există, de asemenea, dovezi tot mai mari care sugerează că acizii grași găsiți în uleiul de nucă de cocos - acid lauric și acizi grași cu lanț mediu în special - pot fi de fapt benefici pentru sănătatea noastră. Potrivit unei recenzii publicate în Journal of the Science of Food and Agriculture (se deschide într-o filă nouă), s-a demonstrat că acidul lauric prezintă proprietăți antibacteriene și antivirale semnificative, în timp ce acizii grași cu lanț mediu, care seamănă cu grăsimile găsite în sânul uman. laptele, poate juca un rol important în reglarea lipidelor din sânge, îmbunătățirea funcției cognitive, combaterea radicalilor liberi și reducerea inflamației, precum și scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

În comparație cu grăsimile animale, consumul regulat de ulei de cocos poate duce la niveluri mai scăzute de colesterol „rău” de lipoproteine ​​cu densitate joasă și niveluri mai ridicate de colesterol „bun” de lipoproteine ​​de înaltă densitate, așa cum indică rezultatele unei meta-analize publicate în Recenzii de nutriție (se deschide într-o filă nouă). Cu toate acestea, merită remarcat faptul că o altă meta-analiză publicată în Diabet și sindrom metabolic indică mai multe efecte adverse ale uleiului de cocos asupra sănătății cardiometabolice.

În plus, conform unei recenzii publicate în Jurnalul Internațional de Știința Alimentară, laptele de nucă de cocos conține mai mulți compuși care pot oferi protecție împotriva deteriorării lipidelor, proteinelor și catenelor de ADN. Această băutură tinde să fie, de asemenea, îmbogățită cu calciu, vitamina B12 și vitamina D, care îi pot ajuta pe vegani să completeze aportul acestor nutrienți fără a recurge la suplimente suplimentare. Laptele de cocos neîndulcit este în mare parte lipsit de carbohidrați și zaharuri, ceea ce îl face o alegere bună pentru persoanele care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel