Alimentul care taie pofta de mâncare. E ieftin şi bun

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Sardinele taie pofta de mâncare. Iată şi explicaţia.

Fiind o sursă bună ce minerale, sardina este, totodată, și cel mai ieftin pește. Acest pește este extrem de sănătos, conținând proteine, grăsimi bune, calciu și mult mai puțin mercur, spre deosebire de alți pești.

Ce spune medicul nutriționist

Acesta este recomandat și pentru detox, spune dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, pentru Antena 3.

De ce este sardina cel mai sănătos pește în aceste timpuri?

1. Conține grăsimi omega-3 în cantitate mare, greu de găsit în hrana noastră industrializată și care au rol antiinflamator.

2. Este foarte bogată în calciu, ușor de absorbit pentru că este într-un raport bun cu fosforul și cu alte minerale. Așa se întâmplă când mâncăm peștii cu tot cu oase.

3. Conține mult mai puțin metil-mercur decât alți pești bogați în omega-3, pești mari precum ton, pește spadă, somon, crustacee.

4. Este o sursă excelentă de proteine.

5. Pescuitul lor se face prin metode sustenabile pentru mediu.

6. Sunt ieftine și bune.

7. Este o sursă bună de vitamina D și de vitamina B12, de cupru.

8. Este bogată în seleniu și în cofactori ce îi favorizează absorbția, iar faptul că are un conținut scăzut în mercur recomandă sardina ca un produs ”detox” (când există deficit de seleniu și aport crescut de metil-mercur, căile de detoxifiere sunt blocate).

9. Fiind bogate în proteine și grăsimi, sardinele taie pofta de mâncare, conferă sațietate pe termen lung. Unele studii leagă sardinele de reglarea leptinei (hormonul sațietății).
Sardinele se consumă preparate la grătar alături de salate, alături de paste sau la cuptor alături de cartofi copți și roșii coapte, dar și din conserve (BPA-Free) când se pun repede pe crackers, pe ardei grași sau în salate.

10. Nu le consumați niciodată prăjite în ulei de palmier (refolosit de o mie de ori)”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist.

Sardinele sunt o specie de pește care poate oferi beneficii multiple, începând de la un conținut ridicat de acizi grași omega 3 și terminând cu calciu, util pentru dezvoltarea sistemului osos. Acestea au mai multe avantaje de care trebuie să te bucuri tu și familia ta consumându-le. Sardinele sunt recomandate de medicii nutriționisti spre consum.

Dacă nu ai mai încercat până în prezent sardine, este indicat să începi cu un produs marinat în ulei, nu în apă, care au un gust mai plăcut. Caută pește pescuit în libertate (cel de la ferme conține adeseori antibiotice, dioxine, pesticide și alte chimicale), ambalat în cutii fără BPA (o substanță chimică care imită estrogenul și poate crește riscul de cancer ovarian, de sân și de prostată, putând afecta funcționarea sistemului reproductiv masculin, dezvoltarea creierului și sănătatea cardiovasculară). Sardinele sunt sigure de consumat și de către femeile gravide, precum și de copii până la de 3 ori pe săptămână.

Un ușor inconvenient este că au un conținut ridicat de purine (purinele sunt structuri de bază care formează ADN-ul și ARN-ul și se descompun în acid uric – în concentrații ridicate solicită rinichii), prin urmare persoanele care suferă de gută sau de alte tulburări de sănătate trebuie să ceară în prealabil sfatul medicului.

De asemenea, conțin un nivel relativ ridicat de sodiu, într-o cutie de sardine aflându-se 465 mg (limita zilnică este de 2300 mg pentru adulții sănătoși și 1500 mg pentru cei cu boli cardiace). Un consum regulat de cantități ridicate de sodiu poate crește riscul de infarct, boli renale și hipertensiune.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel