Alimentele pe care să NU le reîncălzești NICIODATĂ. Dacă ai făcut-o, oprește-te, devin cancerigene

Autorul articolului: Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels @Ella Olsson
Foto: Pexels @Ella Olsson

Care sunt alimentele care nu trebuie reîncălzite niciodată.

Poate nu știai, dat există o mulțime de alimente pe care nu avem voie să ne reîncălzim dacă ținem la sănătatea noastră. 

Noi, românii, avem obieciul de a găti o cantitate mai mare de mâncare care să ne ajungă pentru mai multe zile, însă există anumite alimente pe care nu trebuie să le reîncălzim niciodată, pentru că altfel devin nocive pentru organism. 

Mai mult, multe dintre alimente pot deveni toxice pentru organism atunci când ating din nou temperaturi mari, așa că este bine să ne ferim de ele pe cât posibil. Pe lângă faptul că adată răcite, băgate la frigider și mai apoi reîncălizite acestea își pierd și din gust, există și riscul să devină cancerigene.

Iată lista alimentelor care nu trebuie reîncălzite niciodată și vezi de ce

 

Puiul

Atunci când este reîncălzit, proteina din pui benefică organismului îşi schimbă formula, lucru care poate cauza probleme digestive. Astfel, restul de pui rămas de la o masă poate fi folosit în salate sau sandvişuri, fără să fie reîncălzit. O altă soluție este încălzirea lui pe aragaz sau la cuptor, dar nu la temperatură ridicată.

Ouăle

Ouăle urmează aceeași regulă. Omleta sau ouăle fierte nu mai pot fi din nou încălzite, ca să nu distrugem proteina din componenţa lor. În schimb, putem folosi ouăle fierte rămase pentru a face o salată, ele fiind astfel bune și reci.

Cartofii

Deși atunci când sunt prăjiți devin favoriții tuturor, cel mai bine este să mâncăm cartofii cât sunt calzi, pentru a evita reîncălzirea lor ulterioară. Aceasta poate da naştere apariţiei botulismului, o toxiinfecţie alimentară cauzată de o bacterie care poate afecta grav sistemul nervos şi muscular. Dacă se răcesc, cartofii fierți pot fi folosiți într-o salată orientală, iar cei prăjiţi pot fi gătiţi din nou într-o tigaie plată, la foc mic.

Spanacul

Reîncălzit, spanacul îşi transformă nitraţii conţinuţi în nitriţi, iar aceştia din urmă pot fi cancerigeni. Dacă vreă să te bucuri și mai încolo de spanacul rămas în farfurie, răceşte resturile repede şi păstrează-le la o temperatură de numai 5 grade Celsius pentru a împiedica producţia de nitriţi.

Uleiul

Uleiul trebuie pus la flacără mică din start. Acesta, chiar şi dacă a fost gătit la o temperatură joasă, nu mai poate fi refolosit, din cauza fumului toxic pe care-l emană şi a radicalilor liberi, ce pot contribui la declanşarea unor boli precum diabetul, Parkinson, Alzheimer, cancerul, atacul cerebral sau infarctul. Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a comanda produse de tip fastfood, unde uleiul este, de cele mai multe ori, refolosit.

Orezul

Reîncălzirea orezului, în special la microunde, ar trebui să vă iasă din obișnuință. Orezul conţine spori de bacterie Bacillus cereus, care nu sunt distruşi prin gătire. Atunci când lăsăm orezul la temperatura camerei după fierbere, aceste bacterii se înmulţesc, iar odată mâncat poate provoca simptome precum vărsăturile şi diareea sau intoxicație alimentară. Faptul că îl băgați la microunde nu va distruge bacteriile formate prin răcire. Astfel, el trebuie consumat doar cât este proaspăt gătit, potrivit clicksanatate.ro.

Această regulă se poate aplica pentru toată mâncarea.

Cuptorul cu microunde nu încălzeşte alimentele în mod uniform, iar zonele rămase reci favorizează înmulţirea bacteriilor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel