Alimente MINUNE care îți vor îmbunătăți starea de spirit. Recomandarea medicilor

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto, unsplash/ autor Tijana Drndarski
Sursa foto, unsplash/ autor Tijana Drndarski

Există o mulțime de dovezi care sugerează că activități precum exercițiile fizice, petrecerea timpului afară în timpul zilei și îmbrățișarea unui animal de companie vă pot ridica moralul și, după cum se pare, ceea ce mâncați poate avea, de asemenea, un mare impact asupra dispoziției dumneavoastră. Iată ce alimente îți vor stimula starea de spirit, potrivit medicilor și științei.

Somon și ton 

Peștii grași, cum ar fi somonul și tonul, sunt plini de acizi grași omega-3, care sunt buni pentru inimă și pentru minte. "Abundența de acizi grași omega-3 din pești precum somonul și tonul  poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la atenuarea depresiei prin impactul grăsimilor omega-3 ca molecule de semnalizare antiinflamatoare și prin rolul lor structural în creier", explică Casey Means, medic format la Stanford și editor asociat al International Journal of Disease Reversal and Prevention. "Este important să ne amintim că 60% din țesutul nostru cerebral este alcătuit din grăsimi, astfel încât alegerile de grăsimi pe care le încorporăm în dieta noastră au un impact mare atât asupra structurii, cât și asupra funcției creierului nostru." 

Două omega-3 specifice - acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA) - au fost asociate cu niveluri mai scăzute de depresie. Potrivit unei revizuiri din 2016 a datelor științifice, DHA și EPA ajută la modularea mecanismelor de semnalizare a celulelor cerebrale, inclusiv a căilor dopaminergice și serotoninergice. Cu alte cuvinte, acestea vă pot stimula starea de spirit. Dacă nu sunteți un fan al somonului sau al tonului, obțineți acizii grași omega-3 din alimente precum semințele de in sau tofu.


Ciocolată neagră

Da, un baton de ciocolată poate ajuta cu adevărat la îmbunătățirea stării de spirit! "Studiile au arătat că consumul de ciocolată neagră este asociat cu șanse mai mici de simptome depresive relevante din punct de vedere clinic, indivizii care consumă cea mai mare cantitate de ciocolată neagră având șanse cu 57% mai mici de simptome depresive decât cei care au raportat că nu au consumat ciocolată neagră", spune Dr. Means. "Acest lucru poate fi legat de substanțele chimice din ciocolata neagră numite polifenoli de cacao, care sunt antioxidanți puternici și pot îmbunătăți profilurile inflamatorii. Există, de asemenea, ingrediente psihoactive în ciocolată, care pot produce sentimente pozitive." 

Cu toate acestea, atunci când vă cumpărați ciocolata care să vă îmbunătățească starea de spirit, Dr. Means subliniază că conținutul de cacao este esențial. "Este ideal să luați cea mai neagră ciocolată pe care o puteți găsi, deoarece aceasta va avea cel mai puțin zahăr și cea mai multă masă de cacao (excesul de zahăr și vârfurile și căderile ulterioare pot duce la labilitatea dispoziției)", explică ea. 


Cafea

Deși poate părea contraintuitiv, consumul unei cești de cafea te poate ajuta să te scoți din starea de depresie. În timp ce cofeina ar putea să-i facă pe unii oameni să se simtă nervoși sau anxioși, aceasta poate, de asemenea, să împiedice un compus natural numit adenozină să se atașeze la receptorii cerebrali care încurajează oboseala. Aceasta, la rândul său, crește vigilența și atenția, având astfel un efect pozitiv asupra stării tale de spirit.

De asemenea, s-a dovedit științific că cafeina crește eliberarea de neurotransmițători care stimulează starea de spirit, cum ar fi dopamina și noradrenalina, dar există dovezi care sugerează că proprietățile cafelei de stimulare a stării de spirit se extind dincolo de stimulent. De fapt, un studiu realizat în 2018 pe 72 de adulți a constatat că atât cafeaua cu cofeină, cât și cea decofeinizată au îmbunătățit semnificativ starea de spirit a oamenilor, în comparație cu o băutură placebo. Acest lucru sugerează că cafeaua poate avea și alți compuși care influențează pozitiv starea de spirit.


Fasole și linte

Stephenson subliniază că fasolea, legumele și alți carbohidrați complecși care sunt absorbiți lent de organism pot reduce pofta de carbohidrați mai puțin sănătoși care pot duce adesea la vârfuri volatile de zahăr din sânge, care, așa cum subliniază Dr. Means, pot provoca stări de spirit și iritabilitate. Acești carbohidrați complecși oferă, de asemenea, fibre care îmbunătățesc microbiomul și amidon rezistent, ceea ce ajută la menținerea stabilității glicemiei și limitează probabilitatea apariției schimbărilor de dispoziție.

Aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă aproviziona cu fasole și linte? Ambele alimente sunt, de asemenea, surse bune de triptofan, pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonină, potrivit realsimple.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel