A început revoluția piscinelor

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Cum să menții temperatura ideală cu un consum mic de energie
Cum să menții temperatura ideală cu un consum mic de energie

Se întâmplă în Elveția, unde deschiderea picinelor a fost marcată, anul acesta, de o conștientizare clară a schimbărilor climatice și de impactul războiului din Ucraina. 

"Piscinele nu au așteptat războiul pentru a lua măsuri în direcția eco-responsabilității. Dar conflictul va accelera schimbările”, a comentat situația Christian Barascud, președintele Asociației Piscinelor din Franța și Ticino, relatează La Tribune de Geneve.

Care este scopul piscinelor? Acela de a oferi clienților bucuria de a se bălăci într-un bazin cu o apă setată la temperatura ideală. Când apa din piscinele exterioare se răcește cu trei grade din cauza vremii mai reci, este nevoie de două-trei zile pentru reveni la normal. "Temperatura ideală este între 21 și 24°C din motive de confort și siguranță, pentru a evita riscul de hipotermie", explică Christian Barascud. O vară toridă nu înseamnă neapărat că apa nu mai trebuie încălzită. 

O crește temperatura unei cantități mari de apă reprezintă un cost energetic semnificativ. De exemplu, mai mult de o tonă de CO₂ se consumă pentru încălzirea unei piscine precum cea de la Parc din Morges, potrivit lui Laetitia Bettex, funcționar municipal. Autoritățile din Morges au decis să nu mai folosească gaz pentru a regla temperatura apei din respectivul bazin. 

Citește și Proiect inovator. Pentru a opri incendiile, Barcelona se bazează pe un cioban și 150 de oi

Pentru a economisi energie, "unii operatori oferă un sistem de încălzire care se oprește automat în funcție de temperatură. Dar nu este cazul în toate unitățile", spune Barascud.

Utilizarea gazului este încă foarte răspândită pentru piscine. Anul acesta însă, unii proprietari au decis că nu mai vor să "ajute la finanțarea războiului lui Putin din Ucraina". Așa este cazul, spre exemplu, celor din Langenthal, în cantonul Berna, și din Schlieren, cantonul Zurich. În partea francofonă a Elveției, piscina din Morges a decis să întrerupă alimentarea cu gaz "pentru a spriji poporul ucrainean, puternic afectat de război", a precizat Laetitia Bettex.

În cantonul Fribourg, o singură piscină în aer liber este încălzită cu gaz, cea din La Motta. Nu există alte planuri, dar revoluția ecologică este în curs de derulare. Totuși, piscina din Motta a implementat în acest an mai multe măsuri pentru a economisi energie. Pompele de circulație, care consumă multă curent electric, au fost înlocuite și a fost instalat un sistem de filtrare performant, ceea ce reduce inclusiv consumul de apă proaspătă. 

La piscina Colovray din Nyon a fost aplicată o tehnică infailibilă: acoperirea bazinelor cu prelate izolatoare, care costă 650.000 de franci și care s-au dovedit neașteptat de eficiente. În plus, se utilizează energii regenerabile prin încălzirea cu peleți. În capitala Vaud, piscinele acoperite Mon Repos și Vallée de la Jeunesse folosesc returul de apă căldă ce provine din sistemul de încălzire al imobilelor din zonă. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel