Proiect inovator. Pentru a opri incendiile, Barcelona se bazează pe un cioban și 150 de oi

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de Connor Danylenko, de la Pexels
Fotografie creată de Connor Danylenko, de la Pexels

Potrivit experților, aceste animale ar fi mult mai eficiente decât cele mai bune utilaje moderne în prevenirea flăcărilor.

În inima verde a Barcelonei, un cioban își paște turma de 150 de oi și capre în fiecare zi. Scopul lor principal nu este însă să producă lână, lapte, carne sau brânză, ci prevenirea incendiilor în capitala Cataloniei.

Municipalitatea a lansat un proiect pilot care se desfășoară în Collserola, plămânul verde al zonei, și care se inspiră dintr-o tehnică ancestrală ce datează de 10.000 de ani, pentru a trata și proteja fostele terenuri agricole abandonate în anii 1960, a căror neglijență oferă condiții ideale pentru răspândirea incendiilor forestiere, potrivit Today.

În suprafața de 8 mii de hectare și împrejurimile sale în care locuiesc 15 mii de locuitori, incendii din ce în ce mai violente izbucnesc cu o frecvență mai mare, ori de câte ori se produce un climat deosebit de uscat, vânt, cu temperaturi ridicate. 

Potrivit pompierilor, în medie 12 hectare sunt distruse în fiecare an în Collserola, iar dacă flăcările nu se sting rapid, întregul parc natural al Barcelonei ar putea fi curățat în mai puțin de șase ore. 

Oile mai eficiente decât utilajele 

Ciobanului Daniel Sanchez, în vârstă de 36 de ani, i s-a încredințat o turmă de 150 de oi, inclusiv capre și oi, timp de trei luni, cu misiunea de a curăța acele pământuri abandonate. Împreună parcurg 13 kilometri în fiecare zi implementând proiectul-pilot dorit de municipalitate, conceput în urmă cu 10 ani de Ferran Pauné, unul dintre cei mai mari experți spanioli în creșterea oilor. 

Cu alte cuvinte, pentru a evita incendiile și pentru a îmbunătăți biodiversitatea, ierbivorele sunt mult mai eficiente decât cele mai bune utilaje moderne. „Mă confrunt cu o mentalitate foarte urbană: ne aflăm într-o capitală europeană, foarte departe de cultura rurală”, a spus Pauné.

Alte proiecte similare au fost lansate în diferite părți ale țării, unde zimbrii au fost chiar reintroduși în sălbăticie. Aceste animale, care cântăresc până la 1000 de kilograme și sunt capabile să mănânce aproximativ 30 de kilograme pe zi de vegetație constituită din 30% din fibre lemnoase și restul de 70% din lăstari și frunze.

Prin activitatea lor curăță  părțile mai groase ale pădurii permițând luminii să pătrundă și să crească iarbă în loc de tufișuri. Acest lucru reduce și riscul de incendiu și aduce beneficii multor specii, oferindu-le mai multă hrană și libertate de mișcare.

Rezultatul proiectului pilot

La o lună și jumătate de la lansarea proiectului de pășunat de oi la Barcelona, ​​rezultatele sunt la îndemâna tuturor: administrația a dat undă verde unei a doua faze din septembrie cu doi ciobani și 300 de oi. 

Vor fi implicate celelalte municipalități din zona forestieră, inclusiv Cerdanyola del Valle, Esplugues de Llobregat și Molins de Rei. Mai departe, Ferran Paune speră că șapte ciobani vor putea pășuna cu turme de 400 de oi pentru a acoperi întreaga zonă Collserola.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel