5 sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei. Apa este mai importantă decât crezi

Ioan-Valerian Herăscu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Pe măsură ce îmbătrânim, memoria noastră scade, dar niciodată nu este prea târziu pentru a-ți stimula materia cenușie. 

Genetica joacă un rol serios, dar stilul nostru de viață este cel puțin la fel de important pentru  menținerea unei memorii în parametri normali.

Cercetările sugerează că exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă, menținerea sub control a zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale, dar și renunțarea la fumat, pot proteja memoria.

În plus, specialiștii recomandă să se bea mai multă apă pentru a stimula memoria pe termen scurt.

Pe lângă acestea, să trăiești o viață activă din punct de vedere mental și să provoci mintea cu exerciții cognitive este, de asemenea, crucial pentru a-ți menține mintea ascuțită și pentru a preveni pierderea memoriei. 

Conform livescience acestea ar fi cele mai utile sfaturi în a avea o memorie bună:

1. Concentrați-vă pe o dietă sănătoasă

Un aspect foarte important al sănătății și funcției creierului este dieta. Există tot mai multe dovezi că dieta MIND, care este o încrucișare între dieta mediteraneană și dieta DASH, poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. „S-a demonstrat că cei care au urmat dieta MIND au performanțe mai bune la abilitățile cognitive și au un risc mai mic de boli cardiovasculare”, a explicat dr. Lee. 

2. Practicați meditația

Meditația poate ajuta la funcționarea creierului, deoarece ajută la ameliorarea stresului, încetinește procesele de îmbătrânire ale creierului și sprijină funcțiile de procesare. Și cercetările susțin acest lucru. O recenzie, publicată în Annals of the New York Academy of Sciences, a descoperit că o varietate de tehnici de meditație pot fi capabile să compenseze declinul cognitiv legat de vârstă.

3. Beți multă apă

Deshidratarea este dăunătoare pentru memoria pe termen scurt, starea de spirit, atenția și performanța mentală. Apa este un nutrient esențial și reprezintă aproape două treimi din organism. Este necesar pentru toate aspectele funcțiilor corpului, inclusiv pentru reglarea temperaturii și distribuția oxigenului. Potrivit National Institutes of Health, este nevoie de apă adecvată pentru ca creierul să funcționeze corect.

4. Faceți mișcare

Sănătatea ta fizică este strâns aliniată cu sănătatea ta mentală. Cei care participă la exerciții fizice regulate tind să aibă o funcție cerebrală mai bună decât cei care nu o fac.

”Exercitul îmbunătățește dezvoltarea de noi conexiuni neuronale. De asemenea, crește nivelurile factorilor de creștere neurotrofici derivați din creier (BDNF), o substanță care este deosebit de importantă pentru creșterea și organizarea noilor conexiuni cerebrale la persoanele în vârstă.”  a explicat dr. Lee.

5. Dormiți bine în fiecare noapte

Pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea somnului trebuie să aveți aceeași oră de culcare și de trezire în fiecare zi. Evitați să folosiți telefonul mobil sau computerul în pat sau cu cel puțin o oră înainte de culcare. Evitați băuturile cu cofeină, alcoolul și mesele grele înainte de culcare. Încercați să citiți o carte sau să ascultați muzică liniștitoare înainte de a merge la culcare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel