3 obiceiuri matinale care, de fapt, îți distrug somnul

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Dormitul suficient este esențial pentru bunăstarea fizică și emoțională, deși foarte mulți oameni nu se încadrează în limitele recomandate de medici. 

Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că 1 din 3 americani nu doarme suficient în mod regulat. (Pentru referință: adulții ar trebui să țintească cel puțin un somn de șapte ore.)

Desigur, mulți factori intervin în capacitatea unei persoane de a se odihni suficient, de la programul de muncă și de familie, până la igiena somnului.

Având în vedere acest lucru, iată cinci greșeli comune pe care o mulțime de oameni le fac dimineața și care le afectează capacitatea de a adormi în seara următoare:

1. Bei prea multă cofeină

Evident? Sigur. Dar dacă bei prea multă cofeină dimineața, îți poți distruge întreaga rutină de somn.

În general, majoritatea adulților sănătoși pot consuma în siguranță până la 400 ml de cofeină pe zi. Acesta este echivalentul a aproximativ patru cești de cafea sau două băuturi energizante. 

Amintiți-vă, totuși: nivelurile de cofeină din băuturile energizante pot varia foarte mult și există îngrijorări serioase cu privire la impactul lor potențial asupra organismului.

Efectele cofeinei apar, în general, în decurs de 15 minute și ating vârful aproximativ o oră mai târziu.

„La șase ore după consumarea cofeinei, jumătate din ea se află încă în corpul tău”, conform Clinicii Cleveland. „Poate dura până la 10 ore pentru a elimina complet cofeina din sânge.”

2. Te trezești la ore total diferite în fiecare zi

A dormi cât poți de mult este foarte relaxant, într-adevăr. Dar acest obicei poate afecta și modelele tale de somn mai largi. Mulți experți în somn le recomandă oamenilor să stabilească o oră standard de trezire și să o țină, cât mai bine, sub control, chiar și în weekend.

Un program de somn neregulat vă poate crește, de asemenea, riscul de apariție al unei discrepanțe între programul natural de somn al corpului (adică, ritmul circadian) și programul social. Acest lucru elimină punctul de mijloc al somnului și poate conduce la probleme de sănătate, cum ar fi riscul mai mare de depresie.

Pe de altă parte, pot exista beneficii în a prinde din urmă somnul, în weekend, mai ales dacă aveți multe ore pe minus, în spate. În măsura în care este posibil, totuși, încercați să nu faceți un lucru obișnuit din acest obicei.

3. Nu te expui la lumină naturală

Somnul este guvernat de ritmurile noastre circadiene (care influențează, de asemenea, într-o mare măsură, întreg corpul, de la reglarea hormonală până la temperatură). Și ciclul soarelui are un impact uriaș asupra acelor ritmuri zi de zi.

Ceasul circadian al corpului tău este cel mai sensibil la lumină, începând cu aproximativ două ore înainte de ora obișnuită de culcare și durează pe tot parcursul nopții până la aproximativ o oră înainte de ora obișnuită de trezire, conform CDC.

„Expunerea la lumină, în această perioadă, va afecta momentul în care corpul tău devine, în mod natural, somnoros și este gata să adoarmă”, transmite CDC.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel