Ziua Naţiunilor Unite, sărbătorită pe 24 octombrie

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Mathias Reding, Pexels
Fotografie de la Mathias Reding, Pexels

Anual, pe 24 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Naţiunilor Unite. 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh ( - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi, scrie Agerpres.

Ziua Naţiunilor Unite

Ziua Naţiunilor Unite (#UnitedNationsDay) sărbătoreşte anual, pe data de 24 octombrie, intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Document fondator al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945, la San Francisco, la încheierea Conferinţei Naţiunilor Unite privind Organizaţia Internaţională, de reprezentanţii celor 50 de state participante la conferinţă, şi a intrat în vigoare la data de 24 octombrie a aceluiaşi an.

Organizaţia Naţiunilor Unite poate lua măsuri într-o mare varietate de probleme datorită caracterului său internaţional unic şi a competenţelor conferite de Carta sa, considerată tratat internaţional. Ca atare, Carta ONU este un instrument de drept internaţional, iar statele membre ale ONU sunt obligate să o respecte. Carta ONU codifică principiile majore ale relaţiilor internaţionale, de la egalitatea suverană a statelor până la interzicerea utilizării forţei în relaţiile internaţionale, potrivit site-ului Naţiunilor Unite.

Celebrată din 1948, Ziua ONU este o zi dedicată informării popoarelor lumii despre scopurile şi realizările Organizaţiei Naţiunilor Unite şi pentru a câştiga sprijinul lor pentru activitatea sa, conform organizaţiei.

În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 193 de state membre, iar secretarul general al ONU este, începând din 1 ianuarie 2017, portughezul Antonio Guterres, pentru un mandat de cinci ani.

În 1971, la recomandarea Adunării Generale a ONU, statele membre au făcut din #UnitedNationsDay o sărbătoare publică, dedicată informării ţărilor din întreaga lume cu privire la obiectivele şi realizările ONU. De atunci această zi aniversară este marcată la nivel internaţional prin dezbateri, expoziţii şi alte numeroase evenimente culturale.

De obicei, pentru a marca Ziua ONU, anual, în Sala Adunării Generale a ONU de la sediul central al organizaţiei din New York, are loc un concert. În 2021, concertul cu tema "Building Back Together for Peace and Prosperity" s-a dorit un apel la consolidarea cooperării internaţionale în interesul naţiunilor şi al popoarelor, pentru un viitor mai paşnic şi mai prosper pentru toţi. Evenimentul a fost sponsorizat de Misiunea Permanentă a Republicii Coreea la Naţiunile Unite, notează site-ul un.org. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel