Zile libere 2022. Ne vom relaxa mai mult ca anul acesta!

Ioana Dinu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie creată de Towfiqu barbhuiya, de la Pexels
Fotografie creată de Towfiqu barbhuiya, de la Pexels

Anul 2021 nu a fost atât de plin de zile libere, dar lucrurile se schimbă în 2022!

Anul acesta, mai avem libere doar pe 30 noiembrie 2021, de Sfântul Andrei, marţi, și pe 1 decembrie 2021 - Ziua Naţională a României, miercuri. În 2022 sunt 15 sărbători legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii.

Zile libere în 2022 sunt:

1 ianuarie (sâmbătă) - Anul Nou

2 ianuarie (duminică) - Anul Nou

24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)

22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare

24 aprilie (duminică) - Paștele Ortodox

25 aprilie (luni) - Paștele Ortodox

1 mai (duminică) - Ziua Muncii

1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului

12 iunie (duminică) - Rusalii

13 iunie (luni) - Rusalii

15 august (luni ) - Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei

1 decembrie (joi) - Ziua Națională a României

25 decembrie (duminică) - Crăciunul

26 decembrie (luni) - Crăciunul

Vestea bună pentru 2022 este că doar 6 din zilele libere pică în weekend, restul de 9 fiind în cursul săptămânii, față de 8 zile libere care picau în weekend, în 2021.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

VEZI ȘI: Topul celor mai frumoase actrițe. Sunt admirate din toate colțurile lumii

Cercetătorii au descoperit că, deşi nivelurile de bunăstare subiectivă se amplifică iniţial odată cu creşterea timpului liber, tendinţa nu se menţine atunci când este vorba de prea mult timp liber.

„Punctul optim înseamnă o cantitate moderată de timp liber”, a spus dr. Marissa Sharif, co-autor al studiului de la Universitatea din Pennsylvania: „Am constatat că a avea prea mult timp liber este asociat cu o bunăstare subiectivă mai scăzută din cauza lipsei sentimentului de productivitate şi scop”.

Prin datele publicate în Journal of Personality and Social Psychology, Sharif şi colegii săi au arătat modul în care au analizat rezultatele din două sondaje la scară largă, implicând un total de peste 35.000 de participanţi, potrivit The Guardian.

Echipa a constatat că, deşi bunăstarea subiectivă a crescut odată cu timpul liber de până la aproximativ două ore, a început să scadă odată ce acesta a depăşit cinci ore.

În schimb, datele din Studiul Naţional al Forţei de Muncă în Schimbare, realizat între 1992 şi 2008, au arătat că respondenţilor nu li s-a redus nivelul de bunăstare odată cu creşterea timpului liber. Echipa a declarat în urma sondajului că este foarte important modul în care oamenii îşi petrec timpul liber.

Echipa a efectuat apoi două experimente online, cu date de la 2.565 de participanţi americani la unul şi de la 4.046 la celălalt. În ambele experimente, participanţilor li s-a cerut să-şi imagineze o cantitate definită de timp liber pe zi şi ce ar face cu el.

Cercetătorii au constatat că mai mult timp liber nu este neapărat mai bun atunci când influenţează nivelul de bunăstare, stres sau productivitate.

Studiile sugerează că persoanele care simt că au prea puţin timp liber nu ar trebui să renunţe la toate activităţile, ci să încerce să găsească câteva ore de relaxare pe zi. De asemenea, cei care au zile libere ar trebui să încerce să-şi petreacă timpul cu un scop, fie că iau legătura cu alţi oameni, fie că fac ceva productiv.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel