Zelenski: Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii la un pas de un dezastru atomic

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear în contextul în care electricitatea la centrala atomică de la Zaporojie a fost întreruptă mai multe ore din cauza bombardamentelor ruse din zonă, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

Zelenski a spus că bombardamentele de joi ale Rusiei au declanşat incendii în gropile de cenuşă ale unei staţii electrice pe cărbuni din apropiere, ceea ce a dus la deconectarea complexului de reactoare nucleare, cel mai mare din Europa, de la reţeaua electrică, potrivit Agerpres.

Generatoare de rezervă pe bază de diesel au asigurat alimentarea cu energie, care este vitală pentru sistemele de răcire şi de siguranţă ale centralei, a mai afirmat el, salutând efortul tehnicienilor ucraineni, care gestionează uzina sub supravegherea armatei ruse.

"Dacă angajaţii noştri de la staţie nu ar fi reacţionat după întreruperea curentului, atunci am fi fost nevoiţi să facem faţă consecinţelor unui accident atomic", a declarat el într-un discurs de joi seară.

"Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii la un pas de un dezastru atomic", a mai afirmat Zelenski.

Vineri, Energoatom, compania de stat care gestionează centralele nucleare din Ucraina, a anunţat că lucrează la reconectarea a două blocuri de reactoare la reţeaua electrică din Ucraina, precizând totodată că toate cele şase reactoare de la Zaporojie sunt în continuare deconectate.

Compania a mai precizat că electricitatea pentru nevoile centralei este în prezent asigurată printr-o linie electrică de la sistemul de electricitate ale Ucrainei.

Conform Energoatom, este prima deconectare completă a centralei, care a devenit un punct sensibil în cele şase luni de război.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în oraşul ocupat Enerhodar din apropiere de centrală, a acuzat forţele armate ucrainene pentru incendiul dintr-o pădure din apropierea centralei. El a spus că localităţile din zonă au rămas joi fără electricitate mai multe ore.

ONU încearcă să obţină acces la centrală şi a cerut ca zona să fie demilitarizată. Oficiali ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt "foarte aproape" să poată vizita centrala de la Zaporojie, a declarat joi directorul generat al AIEA, Rafael Grossi.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea zonei, alimentând temerile privind un dezastru nuclear. 

Citește și:

Analiști: Putin nu se va sfii să producă un nou Cernobîl la Zaporojie

storia războiului nu are precedent pentru ceea ce se întâmplă acum în Zaporojie, Ucraina. Niciodată până acum o centrală nucleară nu a mai fost în prima linie a unui război major și chiar un obiect principal al strategiilor părților aflate în conflict. 

Modul în care Rusia, Ucraina și restul lumii gestionează acest moment de pericol devine un test pentru modul în care va fi purtat războiul în zilele noastre - și dacă acesta va putea fi vreodată limitat.

Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Kremlinul va permite observatorilor internaționali să viziteze centrala nucleară în cauză pentru a garanta siguranța acesteia. Dacă Putin vorbește serios, acest lucru ar fi încurajator. Dar el obișnuiește să mintă în legătură cu intențiile sale, așa cum a făcut-o înainte de invazia sa în Ucraina, în urmă cu jumătate de an.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Înainte de atacul lui Putin, aceasta furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. Rușii au ocupat-o în martie și de atunci o dețin. Dar angajații - inițial aproximativ 11.000, dintre care mulți au fugit - sunt în continuare ucraineni. Acești ingineri sunt acum ostatici. Ei mențin reactoarele în siguranță și în funcțiune, dar sub amenințarea armelor.

Din punct de vedere tactic, rușii se folosesc de centrala nucleară ca de un scut. Ei adăpostesc trupe, arme și muniție în apropierea reactoarelor și a deșeurilor nucleare depozitate, presupunând că ucrainenii nu vor îndrăzni să le distrugă cu artileria, de teamă ca nu cumva exploziile să provoace o scurgere radioactivă sau chiar ceva și mai rău. 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel