Analiști: Putin nu se va sfii să producă un nou Cernobîl la Zaporojie

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Un dezastru gata să se întâmple și care ne va înghiți pe toți
Un dezastru gata să se întâmple și care ne va înghiți pe toți

Istoria războiului nu are precedent pentru ceea ce se întâmplă acum în Zaporojie, Ucraina. Niciodată până acum o centrală nucleară nu a mai fost în prima linie a unui război major și chiar un obiect principal al strategiilor părților aflate în conflict. 

Modul în care Rusia, Ucraina și restul lumii gestionează acest moment de pericol devine un test pentru modul în care va fi purtat războiul în zilele noastre - și dacă acesta va putea fi vreodată limitat.

Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Kremlinul va permite observatorilor internaționali să viziteze centrala nucleară în cauză pentru a garanta siguranța acesteia. Dacă Putin vorbește serios, acest lucru ar fi încurajator. Dar el obișnuiește să mintă în legătură cu intențiile sale, așa cum a făcut-o înainte de invazia sa în Ucraina, în urmă cu jumătate de an.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Înainte de atacul lui Putin, aceasta furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. Rușii au ocupat-o în martie și de atunci o dețin. Dar angajații - inițial aproximativ 11.000, dintre care mulți au fugit - sunt în continuare ucraineni. Acești ingineri sunt acum ostatici. Ei mențin reactoarele în siguranță și în funcțiune, dar sub amenințarea armelor.

Din punct de vedere tactic, rușii se folosesc de centrala nucleară ca de un scut. Ei adăpostesc trupe, arme și muniție în apropierea reactoarelor și a deșeurilor nucleare depozitate, presupunând că ucrainenii nu vor îndrăzni să le distrugă cu artileria, de teamă ca nu cumva exploziile să provoace o scurgere radioactivă sau chiar ceva și mai rău. 

Fiecare acuză pe fiecare

Tragând de la centrală spre trupele ucrainene de peste râul Nipru, rușii imobilizează, de asemenea, armata apărătorului și încetinesc astfel contraatacul ucrainean pentru a recuceri sudul țării.

Din punct de vedere strategic, rușii plănuiesc să deconecteze centrala de la Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și să o conecteze la rețeaua proprie. De fapt, ei speră să fure o mare parte din alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. Acest lucru implică distrugerea - detonarea, practic - a liniilor de transmisie de la centrală, ceea ce este incredibil de periculos.

Ucrainenii au obiective opuse. Ei vor să-și elibereze compatrioții din interiorul centralei. Ei doresc ca energia electrică să continue să circule către Ucraina și nu către regiunile ocupate de inamic. Și vor să elibereze centrala de ocupanții ruși pentru a putea continua să recucerească restul sudului Ucrainei. 

Mai presus de toate, însă, ucrainenii vor să prevină o catastrofă nucleară care să amintească de cea de la Cernobîl din 1986, chiar în susul Niprului. Și ei împărtășesc acest obiectiv cu Națiunile Unite, cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, precum și cu țările din Vest, Est, Sud, Nord și mijloc - adică cu întreaga umanitate și probabil că printre aceștia se află și un mare număr de oameni chiar de la Kremlin.

Citește și: Rușii cresc efectivele militare de la Zaporojie. SUA își avertizează cetățenii: „Plecați acum”

O poziție tactică din care nu câștigă nimeni

Natura pericolului este ceea ce face ca această situație să fie una fără precedent. Un nor radioactiv în Zaporojie s-ar putea duce oriunde l-ar purta vântul. Ar putea apărea în Europa de Vest, în Orientul Mijlociu, în Belarus, Rusia sau în altă parte. 

Deoarece un astfel de dezastru ar fi imposibil de limitat geografic, ar fi, de asemenea, greu de limitat din punct de vedere militar, strategic și geopolitic. Ar răspândi panica pe scară largă și ar putea atrage și alte țări în conflict.

Pentru a preveni aceste scenarii de groază, Mariano Grossi, directorul general al AIEA, a pledat în repetate rânduri pentru o pauză în Zaporojie, pentru a permite agenției să trimită o echipă de experți care să asigure siguranța centralei. După o teleconferință cu Macron în weekend, liderii Statelor Unite, Marii Britanii și Germaniei i-au cerut, de asemenea, lui Putin să permită o astfel de inspecție.

O problemă este că, deși situația este nouă, natura umană este atemporală. Prima victimă în război este întotdeauna adevărul, după cum spune vechea maximă. Știm că lucrurile explodează în jurul centralei nucleare dar nu se știe cu certitudine cine trage. Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel