Zelenski este presat să ia decizia ca ţara să adopte alfabetul latin, în locul celui chirilic

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
 Zelenski este presat să ia decizia ca ţara să adopte alfabetul latin, în locul celui chirilic
Zelenski este presat să ia decizia ca ţara să adopte alfabetul latin, în locul celui chirilic

O petiție pentru trecerea Ucrainei de la grafia chirilică la cea latină a fost postată luni pe site-ul biroului lui Volodimir Zelenski.

„Vă rog să luați în considerare posibilitatea de a trece alfabetul nostru ucrainean la alfabetul latin (în alfabetul englez modern). Există suficiente motive pentru o astfel de tranziție și sunt evidente. În plus, nu îmi amintesc un lucru mai relevant. moment în istoria țării noastre pentru o astfel de tranziție decât acum”, conform textului petiției de pe site-ul biroului preşedintelui Volodimir Zelenski. Petiția a fost înregistrată luni, 24 octombrie.

De această părere, de trecere la grafia latină, este oficial şi secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. „Consider că este unul dintre lucrurile fundamentale, trebuie să scăpăm de grafia chirilică și să trecem la cea latină”, a declarat acesta, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În același timp, Danilov s-a pronunțat pentru studierea obligatorie a limbii engleze, începând cu instituțiile preșcolare. „Eu sunt pentru două limbi în țara noastră. Engleza trebuie să devină obligatorie. Pentru vârstnici este greu, este altceva. Însă pentru copiii de grădiniță, școală, trebuie să fie”, a subliniat acesta.

De altfel, încă din 2018, ministerul afacerilor externe al Ucrainei din acea vreme, Pavlo Klimkin, spunea că ia în calcul analizarea posibilităţii ca în Ucraina să funcţioneze alfabetul latin, în paralel cu cel chirilic. În Ucraina locuiesc multe minorități naționale care folosesc alfabetul chirilic, precum cea rusă, bulgară și belarusă, ai căror lideri ai denunțat aceste apeluri.

Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii. Fostul ministru de Finanțe a fost singurul care a intrat în cursă/ video

Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Marii Britanii după ce Penny Mordaunt a renunțat la cursa pentru conducerea conservatorilor în ultimele minute înainte de încheierea nominalizărilor.

Sir Graham Brady, președintele Comitetului din 1922, a confirmat că Rishi Sunak va fi următorul lider al Partidului Conservator și următorul prim-ministru.

Mandatul lui Sunak vine după ce Liz Truss a rezistat doar șapte săptămâni în funcție. Anterior, aceasta l-a pe Sunak în cursa pentru șefia Partidului Conservator din Marea Britanie. Fostul ministru de Finanțe a câștigat sprijinul a peste jumătate dintre parlamentarii conservatori, Mordaunt luptându-se să atingă pragul de 100 de deputați.

El va deveni primul prim-ministru britanic cu origini asiatice și cel mai tânăr dintre toți ocupanții acestui post, de mai mult de un secol, fiind în vârstă de doar 42 de ani.

Laburiștii și-au reiterat apelul pentru alegeri generale, la fel ca Partidul Național Scoțian.

Prețul lirei și al obligațiunilor guvernamentale britanice au crescut ușor după știrea că Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru. Față de dolar, lira a crescut ușor cu 0,15%.

Regele Charles se va întoarce la Londra de la Sandringham și va ajunge la Palatul Buckingham în această seară, relatează jurnalistul Chris Ship de la ITV. Asta înseamnă că ar putea accepta demisia lui Liz Truss și ar putea să-l numească pe Rishi Sunak prim-ministru în această seară.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel