Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii. Fostul ministru de Finanțe a fost singurul care a intrat în cursă/ video

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Marii Britanii după ce Penny Mordaunt a renunțat la cursa pentru conducerea conservatorilor în ultimele minute înainte de încheierea nominalizărilor.

 

Sir Graham Brady, președintele Comitetului din 1922, a confirmat că Rishi Sunak va fi următorul lider al Partidului Conservator și următorul prim-ministru.

Urmărește live primul discurs al noului premier al Marii Britanii, care va avea loc în câteva minute:

Mandatul lui Sunak vine după ce Liz Truss a rezistat doar șapte săptămâni în funcție. Anterior, aceasta l-a pe Sunak în cursa pentru șefia Partidului Conservator din Marea Britanie. Fostul ministru de Finanțe a câștigat sprijinul a peste jumătate dintre parlamentarii conservatori, Mordaunt luptându-se să atingă pragul de 100 de deputați.

El va deveni primul prim-ministru britanic cu origini asiatice și cel mai tânăr dintre toți ocupanții acestui post, de mai mult de un secol, fiind în vârstă de doar 42 de ani.

Laburiștii și-au reiterat apelul pentru alegeri generale, la fel ca Partidul Național Scoțian.

Prețul lirei și al obligațiunilor guvernamentale britanice au crescut ușor după știrea că Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru. Față de dolar, lira a crescut ușor cu 0,15%.

Regele Charles se va întoarce la Londra de la Sandringham și va ajunge la Palatul Buckingham în această seară, relatează jurnalistul Chris Ship de la ITV. Asta înseamnă că ar putea accepta demisia lui Liz Truss și ar putea să-l numească pe Rishi Sunak prim-ministru în această seară.

Nu a fost prezentat încă calendarul pentru predarea puterii, dar nimeni nu se aștepta ca Sunak să devină prim-ministru până mâine.

Unele voci spun că numirea ar putea fi amânată până miercuri, dacă Liz Truss ar vrea să facă o ședință finală de guvern. Având în vedere cum au mers cele anterioare, pare puțin probabil.

David Cameron, fost premier la rândul lui, l-a felicitat pe Rishi Sunak – și pe sine. El subliniază cum, în urmă cu 10 ani, era convins că Partidul Conservator va fi primul partid din Marea Britanie care va oferi un premier de origine indiană. 

Cameron a depus mult efort pentru a determina partidul său să aleagă mai mulți candidați de gen feminin și minoritari etnici.

Numirea lui Sunak ca prim-ministru „semn de speranță, în ciuda prejudecăților din trecut”

Sunder Katwala, lider al grupului de gândire British Future, care se concentrează pe probleme legate de imigrație, identitate și rasă, spune că numirea lui Rishi Sunak ca prim-ministru este un moment istoric, notează The Guardian.

„Accederea lui Rishi Sunak în fotoliul de prim-ministru britanic, fiind primul britanic indian care ajunge în această poziție, este un moment istoric. Acest lucru pur și simplu nu ar fi fost posibil nici măcar acum un deceniu sau două.

Accederea lui Sunak arată că serviciul public din cea mai înaltă funcție din Marea Britanie poate fi deschis pentru cei de toate credințele și mediile etnice. Aceasta va fi o sursă de mândrie pentru mulți asiatici britanici - inclusiv mulți care nu împărtășesc politica conservatoare a lui Rishi Sunak.

Majoritatea oamenilor din Marea Britanie spun acum, pe bună dreptate, că etnia și credința primului ministru nu ar trebui să conteze. Ei îl vor judeca pe Sunak în funcție de cât de mult poate să stăpânească haosul din Westminster, să rezolve finanțele publice și să restabilească integritatea politicii.

Dar nu ar trebui să subestimăm această schimbare socială importantă. Când Sunak s-a născut în Southampton, în 1980, nu existau deloc deputați asiatici sau de culoare. Încă nu existau deputați de culoare sau conservatori asiatici când a absolvit universitatea, în 2001.

Faptul că Sunak ajunge la numărul 10 din Downing Street nu face din Marea Britanie o meritocrație perfectă. Deși mai sunt multe de făcut, acesta este un semn de speranță și de progres, în ciuda prejudecăților din trecut”, a spus Katwala.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel