Zeci de mii de clădiri din Turcia, afectate de cutremurele de săptămâna trecută. Bilanţ cutremurător

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: DSU / Facebook
Foto: DSU / Facebook

Bilanţul cutremurelor din Turcia este în continuă creştere. 

Peste 84.000 de clădiri din Turcia fie s-au prăbuşit, fie au fost grav avariate în urma a două cutremure majore şi a celor câteva mii de replici seismice, a declarat vineri ministrul turc pentru urbanism, transmite agenţia DPA.

Mai mult de 7.000 de angajaţi au analizat peste 684.000 de clădiri din 11 provincii, în cazul a 84.726 dintre acestea constatându-se că au fost distruse sau grav avariate, a declarat reporterilor Murat Kurum.

Clădirile avariate trebuie demolate urgent, a precizat Kurum care i-a îndemnat pe locuitori să păstreze distanţa de acestea.

Ministrul a precizat că guvernul va începe din luna martie lucrări ample de reconstrucţie în mai multe oraşe puternic afectate şi şi-a luat angajamentul ca noile proiecte rezidenţiale să fie alese cu cea mai mare grijă, după studii amănunţite asupra terenului.

Autorităţile turce au fost criticate pentru aplicarea laxă a reglementărilor în construcţii, una dintre posibilele cauze ale numărului mare de morţi în urma cutremurelor.

Peste 50 de persoane, inclusiv antreprenori, au fost arestate în legătură cu clădirile prăbuşite, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu.

Primul cutremur, cu magnitudinea 7,7, a lovit Turcia şi Siria la primele ore ale zilei de 6 februarie. Un alt seism major s-a produs în aceeaşi zi, în jurul prânzului. Au urmat peste 4.700 de replici, conform Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia.

Doar în Turcia, numărul deceselor înregistrate până vineri se ridică la 38.044.

Alte câteva mii de persoane au murit în Siria vecină, ţară afectată de conflicte, în care răspunsul la dezastru a fost întârziat de tensiunile de politică internaţională şi de infrastructura defectuoasă.

Joi târziu, doi bărbaţi de 26, respectiv 34 de ani au fost scoşi în viaţă de sub dărâmăturile unui spital privat din provincia turcă Hatay, unde au stat îngropaţi 261 de ore, a informat agenţia Anadolu, scrie Agerpres. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel